“Mία άλλη Ελλάδα”, με αλλαγές και ανατροπές αλλού προς θετική κατεύθυνση, στις περισσότερες, όμως, περιπτώσεις προς την κοινωνική αταξία και τις ανισότητες, απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι της τρόϊκας, οι οποίοι, αφού υπέβαλλαν το συνολικό σχέδιο τους, περιμένουν,τώρα, να εγκριθεί από το (σημερινό) υπουργικό συμβούλιο, ώστε κι εκείνοι να ανάψουν το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Το σχέδιο της τρόϊκας, το οποίο φέρει την κατ’ αρχήν προσυπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, κατόπιν σχετικής υποδείξεως και του πρωθυπουργού, περιγράφεται ως ένα τρίπτυχο με δραστική μείωση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, εξίσου δραστική μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τη δημιουργία “ζωνών ανάπτυξης”, ώστε να καθίστανται ελκυστικές οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων.
Αυτό ακριβώς το μοντέλο επιδιώκει το Βερολίνο και αυτό περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους γερμανούς βιομηχάνους, αλλά και κατά τη συνάντησή του με το Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι.
Βερολίνο και Παρίσι έχουν κατά νου ένα “αναπτυξιακό μοντέλο” τύπου Ουγγαρίας και Βουλγαρίας, όπου να δραστηριοποιούνται οι γερμανικές και γαλλικές επιχειρήσεις με χαμηλό κόστος.
Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα ( σχετικά ρεπορτάζ υπάρχουν στις κυριακάτικες εφημερίδες) το σχέδιο της τρόϊκας περιλαμβάνει:…
– Σύνταξη, όχι υποχρεωτική, στα 65 για όλους.
– Πρόωρη στα 60.
– Σε εργασιακή εφεδρεία όσοι είναι πάνω από 60 και υπηρετούν σε δημόσιο, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ. Το νούμερο ξεκινά από τις 23 χιλιάδες (με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και αγγίζει τις 80 χιλιάδες.
– Κατάργηση υπηρεσιών και αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ και άλλων επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα με διπλό στόχο να μειωθεί το προσωπικό κατά 300 χιλιάδες και το μισθολογικό κόστος στα 2/3 του υφιστάμενου.
– Προσλήψεις μία προς δέκα και μόνο σε τομείς που θα επιλεγούν αυστηρά.
– Απελευθέρωση των μετακινήσεων υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο και από περιοχή σε περιοχή.
– Μείωση των επικουρικών έως 60%, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως 80%.
– Μείωση των συντάξεων και των μισθών μεσοσταθμικά κατά 20%.
– Προϋπολογισμός με λιγότερα κονδύλια σε άμυνα, παιδεία, υγεία και πρόνοια.
– Ενθάρρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.
– Θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικές και μισθολογικές «εξαιρέσεις».
– Επιτάχυνση του νόμου για την ελαστικοποίηση των εργασικών σχέσεων με έμφαση στις ρυθμίσεις για το ποσοστό απολύσεων και τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων.
– Νέο φορολογικό, που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τον προϋπολογισμό, σε κάθε περίπτωση εντός του Οκτωβρίου.
Εφόσον το υπουργικό το απόγευμα πει το ναι σε όλα οι εκρπόσωποι της τρόικας θα ανάψουν το πράσινο φως για να δοθεί η έκτη δόση. Και μετά, σύμφωνα με το «αισιόδοξο» σενάριο να προχωρήσει η οριστική ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας, είτε μέσω 21ης Ιουλίου, είτε μέσω μίας νέας συμφωνίας.
Το απαισιόδοξο καλύτερα να μην το αναφέρουμε…