Την κρισιμότητα που έχει η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας μας έναντι των εταίρων επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στο επίσημο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που απέστειλε προς την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι το σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας έχει «διασταυρωθεί» με την κρίση της Ευρωζώνης και με την ανυπαρξία θεσμών παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης και τονιζει ότι η κρίση της ευρωζώνης είναι όχι μόνο δημοσιονομική αλλά πολιτική και θεσμική. Επιπλέον, συνεχίζει, δίπλα στο χρηματοοικονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης υπάρχουν οι επιμέρους προσεγγίσεις των διαφόρων κρατών-μελών, η εσωτερική τους πολιτική κατάσταση και η αναραχή στις διεθνείς αγορές που δυσκολεύουν την κατάσταση.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών κάνει μια αποτιμηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει εισπράξει περίπου 65 από τα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος στήριξης, ενώ στους εταίρους έχει εμπεδωθεί η εικόνα πως οι εσωτερικές συνθήκες στη χώρα καθιστούν αβέβαιη την ύπαρξη βούλησης για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής…
Επισημαίνει ωστόσο ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου 2011, «άνοιξε ο δρόμος» για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης με διπλασιασμό της συμμετοχής των θεσμικών μας εταίρων από τα 110 στα 219 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει στη διαπίστωση ότι η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση «πάει πίσω» τους στόχους με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέα μέτρα που έχουν «ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό, αναπτυξιακό, πολιτικό και κυρίως κοινωνικό κόστος». Όμως, υπογραμμίζει ο υπουργός «στο σημείο που βρισκόμαστε … είναι κρίμα να μην καταβληθεί η πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται» και αναφέρεται στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, παρά το πολιτικό κόστος, και υπογραμμίζει ότι αυτό που ζούμε σήμερα «δεν είναι αυτή καθεαυτή η κρίση, αλλά το κόστος που πρέπει να καταβληθεί από το Λαό μας για την αποφυγή της πραγματικής κρίσης, δηλαδή του δημοσιονομικού αδιεξόδου» που επέρχεται.
Ο υπουργός τονίζει ότι δεν υπάρχει πλαίσιο εθνικής ενότητας απέναντι σε αυτή την κρίση και καταφέρεται εναντίον όσων κατά τη γνώμη του «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα θέματα με το συνήθη συμβατικό, κοινωνικό, κομματικό, συνδικαλιστικό ή δημοσιογραφικό τρόπο».
«Ο προϋπολογισμός του 2012 δεν έχει εύκολες παραδοχές. Κάνει όμως αναγκαίες παραδοχές και υπηρετεί επιτακτικούς εθνικούς στόχους» επισημαίνει ο κ. Βενιζέλος και καταλήγει: «Μπορούμε και οφείλουμε να στείλουμε πολύ ισχυρό και καθαρό μήνυμα τόσο προς τους Έλληνες πολίτες όσο και προς τους θεσμικούς μας εταίρους και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ας το κάνουμε. Το οφείλουμε στην ιστορία και κυρίως στο μέλλον της πατρίδας μας.»