Μεταβάλλουν τη στάση τους για την κυβέρνηση Παπανδρέου τρόϊκα και ευρωπαίοι εταίροι/ δανειστές καθώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους ότι το μονοκομματικό σχήμα διακυβέρνησης δεν κατορθώνει να πείσει την ελληνική κοινωνία.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον έχουν αρχίσει να προωθούν το σενάριο μιας συγκυβέρνησης, με τη συμμετοχή και της Ν.Δ. (προφανώς και του ΛΑΟΣ, αν και δεν είναι αυτό το μείζον), θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα περάσουν ευκολότερα τα σκληρά μέτρα, ιδιαίτερα όταν φθάσει η ώρα του “κουρέματος”.
Εκείνο που δεν έχουν απαντήσει ακόμα είναι εάν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει χωρίς εκλογές, πιθανότητα που φαίνεται ισχνή αυτή την ώρα, εάν λάβει κανείς υπόψη του τους υψηλούς τόνους μεταξύ Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου. Στην κατεύθυνση αυτή δεν αποκλείεται να κληθεί να παίξει ρόλο “προωθητή” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναζητά ευκαιρία να βγει στο προσκήνιο,
Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος που διαπιστώνουν πως η κυβέρνηση έχει παραλύσει και υποκύπτει κάτω από τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει από την Κυβέρνηση να προχωρήσει μέχρι το τέλος του μήνα στην ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2012, όπως και στην ψήφιση όλων των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα…
Η αναβολή του Εurogroup, στο οποίο θα συζητιόταν η εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα, επαναφέρει τον εφιάλτη της εσωτερικής στάσης πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν πληροφορίες ότι μπροστά σε ένα τέτοιο αδιέξοδο κυοφορούνται πρωτοβουλίες –πιθανόν και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, ακόμη και με την ανοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το κλίμα επιδεινώνεται και από δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως της γερμανικής έκδοσης των Financial Times που έκανε λόγο για παραίτηση Παπανδρέου, δημοσίευμα το οποίο διαψεύστηκε από το Μαξίμου που το χαρακτήρισε «σκουπίδι».
Ταυτόχρονα. η Deutsche Welle μεταδίδει για σχέδιο που προβλέπει τη διαδικασία χρεοκοπίας της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της, ενώ η Frankfurter Allgemeine υποστηρίζει ότι ο γερμανός υπουργός οικονομίας Φ. Ρέσλερ, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στην Ελλάδα θα συζητήσει το σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας.