Ακόμα και στην περίπτωση μεταβίβασης της “Ισοτιμίας” στον πρώην διευθυντή της κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, ο κ. Λαυρεντιάδης προτίμησε να μείνει στο ημίφως. Εξασφάλισε, ωστόσο, ένα δάνειο από την “γενναιόδωρη” Proton Bank, η οποία, με αυτά και με εκείνα, βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με αποτέλεσμα, να αναγκαστεί να ζητήσει τη στήριξη του κράτους, την οποία γενναιόψυχα προσέφερε η κυβέρνηση.
Φαίνεται, όμως, πως υπάρχουν εκκρεμότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι το vima.gr του κ. Στ. Ψυχάρη εξαπολύει, σήμερα, για ακόμα μία φορά, μία σφοδρή δημοσιογραφική επίθεση στην Allapis, την προβεβλημένη φαρμακευτική εταιρεία του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία μέχρι πρότινος συνεισέφερε τον…οβολόν της στο διαφημιστικό έσοδο αρκετών media.
Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ (που ακολουθεί) του vima.gr, το οποίο υπογράφει ο εξαιρετικός οικονομικός συντάκτης Ζώης Τσώλης, για την κατάρρευση της Allapis…
(Πηγή:tovima.gr)
TO ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ tovima.gr
… Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Proton Bank που υποχρέωσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της τράπεζας του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος ζει στο Λονδίνο, στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται και το δημιούργημά του, η φαρμακευτική εταιρεία Alapis η οποία οφείλει στις τράπεζες κοντά ένα δισ. ευρώ και προμηθεύει με φάρμακα και νοσηλευτικό υλικό σχεδόν όλα τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με στοιχεία, η Alapis που μεταβιβάστηκε πέρυσι σε επενδυτικό fund που εδρεύει στο Λονδίνο είχε το α’ εξάμηνο βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ και άλλες υποχρεώσεις 150 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές οφειλές – στο μεγαλύτερο μέρος τους (800 εκατ. ευρώ) είναι συγκεντρωμένες σε τρεις πιστώτριες τράπεζες, τη Royal Bank of Scotland (RBS), την Εμπορική και την Εθνική – προσεγγίζουν το ένα δισ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο οφείλει στην εταιρεία περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ από προμήθειες φαρμάκων και υλικών στα νοσοκομεία.
Η εταιρεία βρίσκεται σε «χρηματοδοτικό κενό», οι εργαζόμενοι πληρώνονται μετ’ εμποδίων, ενώ υπάρχει διοικητική αναταραχή…
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών των νοσοκομείων που γίνεται μέσω του πολυσχιδούς δικτύου του Ομίλου και της εταιρείας Gerolymatos, η οποία ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στο ΧΑ, αλλά και των εξελίξεων που διαφαίνονται στην Alapis, η τιμή της μετοχής υποχώρησε την Τρίτη στα 5 λεπτά (0,05 ευρώ) καταγράφοντας απώλειες 28% σε μία ημέρα, ενώ την Τετάρτη εν μέσω ανόδου παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.
Ο Ομιλος δραστηριοποιείται επίσης στην παραγωγή και διανομή και παραφαρμακευτικών προϊόντων.