Πολιτικό θέμα – και ταυτόχρονα προσωπικό πονοκέφαλο για πολλούς – θα αποτελέσει για την κυβέρνηση η μοίρα της «στρατιάς» των αποσπασμένων και μετακλητών υπαλλήλων που υπηρετούν στα υπουργικά γραφεία, καθώς η ανάγκη για ισονομία και ισοπολιτεία επιβάλλει και τη δική τους συμμετοχή στην εφαρμογή του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.
Το ερώτημα απασχολεί όλο και περισσότερους υπαλλήλους του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, καθώς μονοπωλεί τις συζητήσεις τους στους διαδρόμους των υπηρεσιών. Και αυτό όχι άδικα, διότι δεκάδες συνάδελφοί τους βρίσκονται αποσπασμένοι στο ασφαλές περιβάλλον των υπουργικών γραφείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φορείς, για τους οποίους έχει αποφασιστεί η κατάργηση ή η συγχώνευσή τους, αλλά και η εφαρμογή της εφεδρείας, έχουν «δανειστεί» εργαζομένους σχεδόν όλοι οι υπουργοί!…
Στο επιτελείο της υπουργού Παιδείας, κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου βρίσκεται αποσπασμένος υπάλληλος του ΟΔΔΥ – που βαίνει προς διάλυση –, η υφυπουργός, κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, έχει «δανειστεί» εργαζόμενο της ΟΣΥ (πρώην ΕΘΕΛ), ενώ η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, κυρία Φώφη Γεννηματά απασχολεί υπάλληλο της ΕΡΓΟΣΕ.
Από το υπό συγχώνευση ΕΘΙΑΓΕ έχει αποσπάσει στέλεχος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδης, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει διατηρήσει συνεργάτη του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππας, ενώ από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης (ΜΟΔ) ΑΕ, έχουν αποσπάσει υπαλλήλους οι υφυπουργοί Υποδομών, κ. Ι. Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη, κ. Μαν. Όθωνας, και Περιβάλλοντος, κ. Ι. Μανιάτης, ο οποίος πήρε μαζί του και εργαζόμενο των πρώην ΗΛΠΑΠ. Ακόμη, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γ. Πεταλωτής έχει «δανειστεί» εργαζόμενο του καταργούμενου Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.
Η επέκταση της εφεδρείας σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα είναι βέβαιο ότι θα κάνει τους εργαζομένους σε όλες τις υπηρεσίες του κράτους να ζητούν τις κεφαλές των αποσπασμένων και των μετακλητών επί πίνακι, καθώς είναι γνωστόν τοις πάσι ότι αποτελούν ζωτικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού των υπουργικών γραφείων, αλλά και ότι άλλοι συνάδελφοί τους – που δεν μετέχουν των συχνά απάνθρωπων ρυθμών των υπουργικών γραφείων – έχουν βρει τον «εργασιακό παράδεισο», έχοντας επιτύχει μία εξαιρετικά καλή απόσπαση.
Ενας στους τρεις από το δημόσιο
Έρευνα του «Βήματος» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από την ημέρα εκλογής του ΠΑΣΟΚ το 2009 έως σήμερα έδειξε ότι ο πρωθυπουργός, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, οι υπουργοί και υφυπουργοί έχουν «δηλωμένους» στα πολιτικά τους γραφεία 635 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 234 είναι αποσπασμένοι από το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και οι υπόλοιποι 401 αποτελούν μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικούς συνεργάτες και συμβούλους.
Σε αυτό τον αριθμό πρέπει να προστεθούν και περίπου 100 άτομα που εργάζονται ως μετακλητοί ή αποσπασμένοι στις Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης.
Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι οι αριθμοί των απασχολούμενων στα πολιτικά και υπουργικά γραφεία ενδέχεται να είναι έως και διπλάσιοι, καθώς τα κυβερνητικά στελέχη μετακαλούν τους έμπιστους συνεργάτες τους από τη Βουλή, αξιοποιούν «δανεικούς» – και «αδήλωτους» – εργαζομένους από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, συνάπτουν συμβάσεις μίσθωσης έργου με στελέχη της αγοράς, ενώ επιστρατεύουν και τους διάσημους, «άτυπους» συμβούλους.
Είναι ενδεικτικό ότι η περυσινή απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων έδειξε 1.175 μετακλητούς υπαλλήλους, σχεδόν τριπλάσιους από αυτούς που μέτρησε το «Βήμα» στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θολό είναι και το τοπίο των αποσπάσεων, καθώς όσοι αποσπώνται με διάθεση στον υπουργό δεν φαίνονται στα τεύχη του ΦΕΚ.
Ωστόσο, πρέπει να ειπωθεί ότι δίχως ορισμένες λαμπρές περιπτώσεις μετακλητών ή αποσπασμένων υπαλλήλων, η λειτουργία του κράτους θα ήταν ακόμη χειρότερη, όπως, επίσης, και το επίπεδο των νομοθετημάτων.
Κίνδυνος να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η κυβέρνηση
Η εφαρμογή της εφεδρείας σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα, θα φέρει αμέσως σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς στο γραφείο του και τη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού εργάζονται – κατά την έρευνα του «Βήματος» – 75 άτομα, εκ των οποίων 44 αποσπασμένοι. Εξ αυτών συναντώνται κάμποσοι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αρκετοί εργαζόμενοι υπουργείων, δημοσίων φορέων και εισηγμένων ΔΕΚΟ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης υπηρετούν άνω των 30 μετακλητών και αποσπασμένων υπαλλήλων.
Μικρότερο πρόβλημα θα αντιμετώπιζε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος απασχολεί 26 άτομα, εκ των οποίων πέντε προέρχονται από το κυρίως δημόσιο.
Αντίθετα, ο έτερος αντιπρόεδρος, κ. Ευ. Βενιζέλος θα ένιωθε άβολα, καθώς 10 εκ των 26 συνεργατών του –- κατά το ΦΕΚ – προέρχονται από το δημόσιο, κυρίως από υπουργεία. Σε παρόμοια κατάσταση θα βρισκόταν και ο υπουργός Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούσης, ο οποίος απασχολεί 24 άτομα, εννέα εκ των οποίων προέρχονται από το «σκληρό» δημόσιο.
Σε αναμμένα κάρβουνα θα βρίσκονταν και οι έχοντες τα πολυπληθέστερα υπουργικά γραφεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης απασχολεί 43 άτομα, εκ των οποίων 28 διορισμένοι και 15 αποσπασμένοι, προερχόμενοι κυρίως από υπουργεία.
Ο υπουργός Υγείας, κ. Α. Λοβέρδος έχει καταγεγραμμένα 41 άτομα, εκ των οποίων τα 19 υπάλληλοι του δημοσίου, με υπηρεσιακή «καταγωγή» ασφαλιστικά ταμεία, υπουργεία και άλλες υπηρεσίες.
Παρόμοιο, αλλά μικρότερο πρόβλημα, θα αντιμετώπιζαν η κυρία Διαμαντοπούλου (39 εργαζόμενοι εκ των οποίων 13 αποσπασμένοι), ο κ. Ρέππας (17 άτομα – 5 οι υπάλληλοι δημοσίου και ΔΕΚΟ), αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου (21 υπάλληλοι από τους οποίους οι έξι από το δημόσιο).
Ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο θα αντιμετώπιζε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Ν. Σηφουνάκης, καθώς απασχολεί εννέα εργαζομένους, από τους οποίους οι έξι προέρχονται από το κυρίως δημόσιο, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στον κ. Μανιάτη, αλλά και στην κυρία Γεννηματά.
Επίσης, σε πλήρες ηθικό δίλημμα θα βρισκόταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Θ. Μωραϊτης, καθώς και οι – κατά ΦΕΚ- πέντε συνεργάτες του προέρχονται από το δημόσιο.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Δικαιοσύνης, κ. Χ. Καστανίδης θα ήταν σε καλύτερη μοίρα, καθώς διαθέτουν χαμηλότερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων.
Μικρότεροι θα είναι οι πειρασμοί για τον υπουργούς Πολιτισμού, κ. Π. Γερουλάνο κι Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνη, καθώς δηλώνουν από 17 εργαζόμενους, εκ των οποίων μόλις τέσσερις και πέντε αντίστοιχα προέρχονται από το δημόσιο.
Δηλαδή, πλην του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Π. Τζωρτζάκη, ο οποίος διαθέτει μόνον μετακλητούς υπαλλήλους από την αγορά, όλα τα μέλη της κυβέρνησης θα δώσουν λαβή για σχολιασμό, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εφεδρεία στο δημόσιο, αλλά οι συνεργάτες τους παραμείνουν στις θέσεις τους.
Τα μεγαλύτερα πολιτικά γραφεία
Κυβέρνηση: 635 (234 με απόσπαση, 401 διορισμένοι)
Πρωθυπουργός: 75 (44 με απόσπαση, 31 διορισμένοι)
Χρυσοχοϊδης: 43 (15 με απόσπαση, 28 διορισμένοι)
Λοβέρδος: 41 (19 με απόσπαση, 22 διορισμένοι)
Διαμαντοπούλου: 39 (13 με απόσπαση, 26 διορισμένοι)
Πάγκαλος: 26 (5 με απόσπαση, 21 διορισμένοι)
Βενιζέλος: 26 (9 με απόσπαση, 17 διορισμένοι)
Σκανδαλίδης: 24 (11 με απόσπαση, 13 διορισμένοι)
Ραγκούσης: 24 (9 με απόσπαση, 15 διορισμένοι)
Παπαιωάννου: 20 (6 με απόσπαση, 14 διορισμένοι)
Ρέππας: 17 (5 με απόσπαση, 12 διορισμένοι)
Γερουλάνος: 17 (4 με απόσπαση, 13 διορισμένοι)
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ