Εκατοντάδες Λίβυοι σχηματίζουν ουρές έξω από αποθήκη-ψυγείο κρεάτων στη Μιζουράτα, προκειμένου να δουν τη σορό του Μουαμάρ Καντάφι που φυλάσσεται εκεί μέχρι να γίνει η κηδεία του. Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχεται η Τρίπολη από τη διεθνή κοινότητα να …πραγματοποιήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του Λίβυου συνταγματάρχη.
Στην ίδια αποθήκη-ψυγείο βρίσκεται και η σορός του γιου του, Μοτασίμ Καντάφι.
Τις σορούς επιθεώρησε ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ και άλλοι αξιωματούχοι.
«Τους είπα να το κρατήσουν στην κατάψυξη για μερικές ημέρες. Για να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουνόλοι πως είναι νεκρός» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου, Αλί Ταρχούνι, προσθέτοντας ότι η κηδεία του Λίβυου συνταγματάρχη έπρεπε να καθυστερήσει…
Λίβυοι αξιωματούχοι διαφωνούν σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει με τη σορό.
Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει ότι η κηδεία του Μουαμάρ Καντάφι θα είναι μυστική και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως θα επιχειρήσει πόντιση της σορού στη θάλασσα -όπως είχε γίνει με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν-, προκειμένου να μην μετατραπεί ο τάφος του σε «τόπο προσκυνήματος».
Ιατροδικαστής στη Μιζουράτα αναμένεται, πάντως, να πραγματοποιήσει νεκροψία στη σορό, την ώρα που η Λιβύη δέχεται πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να πραγματοποιήσει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η έρευνα θα πρέπει να γίνει «με ανοιχτό και διαφανή τρόπο».
Μετά τις εικόνες βίντεο που κυκλοφόρησαν και έδειχναν τον Μουαμάρ Καντάφι να συλλαμβάνεται ζωντανός, ο ΟΗΕ κάλεσε να διεξαχθεί πλήρης έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου, ένα ενδεχόμενο που η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης είχε αρχικά αποκλείσει.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες και αποφάσισαν να τερματιστεί στις 31 Οκτωβρίου η επτάμηνη στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη.
Η Συμμαχία «θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν επιθέσεις κατά πολιτών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Βίντεο και μαρτυρίες σκιαγραφούν τις τελευταίες στιγμές του Καντάφι
Οι συγκεχυμένες συνθήκες γύρω από το θάνατο του Καντάφι, οι διαφωνίες για τον τόπο ταφής, ακόμη και οι έριδες που υπήρξαν για το εάν η επικείμενη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από τη Λιβύη ή τη Βεγγάζη, δείχνουν να υπονομεύουν την «καθαρή» αρχή που επεδίωκε να κάνει η μεταβατική ηγεσία.
Με ένα τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, η σορός του Καντάφι φέρει τα σημάδια ενός βίαιου τέλους -το οποίο μεταδίδεται διεθνώς μέσω αιματοβαμμένων βίντεο και εικόνων από την κάμερα κινητού τηλεφώνου.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης έδωσε την εκδοχή των «διασταυρούμενων πυρών» για να εξηγήσει το θάνατο του Καντάφι, αφότου σύρθηκε -ζωντανός- από τη σήραγγα αποχέτευσης όπου κρυβόταν κάτω από λεωφόρο της Σύρτης.
Ωστόσο, βλέποντας τις εικόνες του Καντάφι να ξυλοκοπείται, ενώ ζητά τα νόμιμά του δικαιώματα, υπό τον ήχο όπλων, πολλοί υποθέτουν ότι απλώς εκτελέστηκε συνοπτικά…