1. Κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά 60%, με τη φιλοδοξία να συμπιεστεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ.ευρώ,
2. Αύξηση του προγράμματος δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας στα 130 δισ.ευρώ (από 109 που είχε συμφωνηθεί να διοχετευθούν στην Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου)
3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας επιμηκύνεται χρονικά, με παράλληλη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εσόδων που προσδοκάται να εισρεύσουν στα ταμεία. Η προτεινόμενη συμφωνία προβλέπει αποκρατικοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 (ενώ η αρχική απόφαση ήταν για υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ.ευρώ μέχρι το 2015),4. Κατά πληροφορίες, η νέα συμφωνία δεν θα υπόκειται στο αγγλικό αλλά στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει ότι τίθεται εν αμφιβόλω η “φιλοδοξία” των δανειστών της Ελλάδας να βάλουν στο χέρι τη δημόσια περιουσία αποκτώντας εμπράγματα δικαιώματα ως αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια. Σε αυτά τα σημεία διεξάγεται αυτή την ώρα η διαπραγμάτευση μεταξύ των Ευρωπαίων στις Βρυξέλλες…
Ανεξαρτήτως αν τελικώς θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στην ανακοίνωση ενός συγκεκριμένου ποσοστού κουρέματος τής ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων- κι αυτό διότι κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που επιχειρείται να γίνει σε εθελοντική βάση ώστε να μην χαρακτηριστεί χρεοκοπία, εξαρτάται από την προθυμία των τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων κατόχων τίτλων του ελληνικού δημοσίου να αποδεχθούν το haircut- και αν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για όλες τις πτυχές του ελληνικού προβλήματος, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς για ποιο λόγο ο Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εκραγεί…
Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν ότι η προοπτική έγκρισης της όποιας νέας συμφωνίας από μια διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 βουλευτών -για την οποία θα απαιτηθεί την υπερψήφιση των νέων μέτρων και από τη ΝΔ- δεν πρέπει να αποκλειστεί. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσαν, δεν είναι απίθανο να επιχειρηθούν ευρύτερες συγκλίσεις σε επί μέρους πτυχές της υπό επεξεργασία συμφωνίας για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.
Πηγή: protothema.gr