–νέα παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις
– περαιτέρω μείωση επικουρικών και εφάπαξ καθώς και
-ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων αρχής γενομένης από τα ακίνητα (συνολικού ύψους 1,4 δισ. € ). Οι περικοπές μπορεί να εφαρμοστούν σε ώρα ανάγκης ή συμπληρωματικά με δεδομένο ότι ο υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενισχύσει τα ταμεία.
Πάντως το ενδεχόμενο κούρεμα 50% θα δώσει τη χαριστική βολή στα ήδη ελλειμματικά ταμεία που έχουν υποστεί βαριές απώλειες των περιουσιακών τους στοιχείων εξαιτίας της κρίσης στα χρηματιστήρια και της υστέρηση εσόδων λόγω της ύφεσης και της ανεργίας.
Σήμερα η συνολική περιουσία των ταμείων ανέρχεται στα 26 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ είναι επενδεδυμένα σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Αρα αν δεν εξαιρεθούν από το ενδεχόμενο κούρεμα 50% θα υποστούν απώλειες 11 δισ. ευρώ.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλης προβλέπει ότι μετά από αυτό το βαρύ πλήγμα, θα ανοίξει ο δρόμος για νέο ασφαλιστικό με αύξηση ορίων ηλικίας και νέα μείωση συντάξεων.
Τα ταμεία που κινδυνεύουν περισσότερο γιατί στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν και τα περισσότερα ομόλογα είναι το ταμείο των επιστημόνων το οποίο έχει ομόλογα αξίας 5 δισ. το IKA με 2,2 δισ. ο ΟΓΑ ύψους 1,12 δισ. το ΤΕΑΔΥ, με 1,23 δισ. ευρώ και επικουρικό τους ιδιωτικού τομέα. Τα ταμεία επικούρησης και πρόνοιας θα είναι περισσότερο εκτεθειμένα μετά το κούρεμα αφού το κράτος εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις…
Ωστόσο ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος υποστηρίζει ότι τα κουρεμένα ομόλογα υπό την αιγίδα της ΕΕ θα είναι αναβαθμισμένα ποιοτικά και θα είναι πιο εύκολο να πάρει δάνειο, με εγγύηση τα ομόλογα ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων. Αλλοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς όμως υποστηρίζουν ότι το κούρεμα της περιουσίας θα τους εμποδίσει να χρησιμοποιούν ως εγγύηση τα ομόλογά τους.
Πάντως, το φλέγον θέμα για την κυβέρνηση – όπως ισχυρίζεται- δεν είναι τόσο το κούρεμα όσο η έλλειψη ρευστότητας για την καταβολή των συντάξεων τη στιγμή που η τρόικα έχει απαγορεύσει την έξτρα κρατική χρηματοδότηση. Άλλωστε αν χρειαστεί να ρευστοποιήσουν σήμερα ένα ομόλογο, η αξία του θα είναι απομειωμένη έως και 60%.
Πηγή:protothema.gr