ΑΠΟΨΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Παραμονή στην ευρωζώνη και “ρουμανοποίηση” με μισθούς 300 ευρώ και σκληρή λιτότητας εικοσαετίας ή επιστροφή στη δραχμή και στην Ελλάδα του ’60 και του ’70;
Αυτό το ερώτημα θα τεθεί πίσω από την επίφαση του διλλήμματος που θα εμπεριέχει το δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το μεταστρέψει σε “ευρώ ή πτώχευση και φτώχεια“, θα εγείρει επιχειρήματα περί διεθνούς αποκλεισμού της χώρας, θα κτυπήσει στο μαλακό υπογάστριο της νεοελληνικής πλαδαρότητας και της ευφορίας στην οποία μάθαμε να ζούμε κατά την τελευταία 15ετία.
Και ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να “χρεώσει” στον ελληνικό λαό την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη. Τόσο κοντόφθαλμος, τόσο ιστορικά αφελής.
Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγος έλεγε, χθες, στον Real fm πως το πραγματικό ερώτημα θα είναι “υποταγή ή χρεοκοπία”.
“Και στο ερώτημα αυτό εγώ απαντώ …χρεοκοπία. Και ξεκίνημα από την αρχή“, είπε ο κ. Χρυσόγονος. Και είναι βέβαιο πως πολλοί θα συνταχθούν με αυτή τη λογική σκέψη.
Βεβαίως, σε μία άλλη χώρα, με άλλο πολιτικό σύστημα, θα υπήρχαν και άλλες λύσεις.
Θα μπορούσε, φερ’ ειπείν, η κυβέρνηση να αντιστρέψει τον εκβιασμό της τρόϊκας και να απειλήσει με μία έξοδο από την ευρωζώνη, κάτι που θα έθετε σε τεράστιο κίνδυνο το ευρώ.
Θα μπορούσε, ο πρωθυπουργός να επισκεφθεί αιφνιδίως τη Μόσχα ή το Πεκίνο, στέλνοντας μήνυμα για μία ιστορική γεωπολιτική στροφή της χώρας. Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς κι άλλες λύσεις.
Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη, πανικοβλημένη και απολύτως εξαρτημένη από τον γερμανικό παράγοντα. Πολιτικοί χωρίς σθένος, χωρίς φαντασία, οσφυοκάμπτες και ανίκανοι…