Στις 5-8 Απριλίου 2002 στην Ουάσινγκτων, στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, έγινε η ετήσια συνεδρίαση της “σκοτεινής” Τριμερούς Επιτροπής, ενός εκ των ελαχίστων παγκοσμίων λόμπι- ελίτ που θεωρείται ότι ελέγχει, σε μεγάλο βαθμό, τις αγορές και “παράγει” ηγέτες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις κυβερνήσεις. Τις τελευταίες ημέρες η δράση της Τριμερούς ήρθε εκ νέου στο φως, καθώς τόσο ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, όσο και ο Μάριο Μόντι, ο οικονομολόγος, πρώην επίτροπος και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs που προαλείφεται για νέος πρωθυπουργός σε μία ιταλική κυβέρνησης συνεργασίας.
Μερικοί από τους εξέχοντες παρευρισκομένους, μεταξύ άλλων, ήταν ο Ντειβιντ Ροκφελλερ, η Μαντλίν Ολμπραϊτ, ο Ζμπιγκνιού Μπρζεζίνσκι, ο Χένρυ Κίσσινγκερ, ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο Μινόρου Μακιχάρα και ο Κόλιν Πάουελ. Από την Ελλάδα ήταν ο Στέλιος Αργυρός, πρώην μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Λουκάς Παπαδήμος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Λουκάς Τσουκάλης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και ο Παναγής Βουρλούμης ( τότε) της Alpha Finance και Frigoglass Group και μετέπειτα πρόεδρος του ΟΤΕ.
Όσοι γνωρίζουν, η Τριμερής Επιτροπή σχηματίστηκε το 1973 και απαρτίζεται από την ελίτ της Ευρώπης, της βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας και μαζί με την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ όπως και άλλες παρόμοιες μυστικοπαθείς ομάδες, εικάζεται ότι παίζει σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή…
Μέσα στην ατζέντα της για την τριετία 2000-2003 η Τριμερής Επιτροπή θέλει να παρεμείνει τόσο σημαντική όπως πάντα στο να βοηθήσει τις χώρες να εκπληρώσουν τις διαμοιρασμένες ευθύνες ηγεσίας τους στο ευρύτερο διεθνές σύστημα και να διευρυνθεί ούτως ώστε να αντανακλά τις ευρύτερες αλλαγές στον κόσμο. Έτσι, το σκέλος της Ιαπωνίας να γίνει Ομάδας Ασίας του Ειρηνικού, μέλη του Μεξικού να προστεθούν στο Βορειοαμερικανικό σκέλος και το Ευρωπαϊκό σκέλος να συνεχίσει να διευρύνεται ακολουθώντας την διεύρυνση της Ενωμένης Ευρώπης.
Στο τελευταίο συνέδριο, από την Κύπρο παρευρέθηκε ο Γιώργος Βασιλείου, βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος των Ε.ΔΗ. (Ενωμένοι Δημοκράτες), επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε (μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2002), ιδρυτής του ΚΕΜΑ (Κέντρο Ερευνών Μέσης Ανατολής) και πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προκαλεί πραγματική έκπληξη αφού προσωπικά δεν ξανασυνάντησα Κύπριο να παρευρίσκεται σε τέτοιου είδους μυστικές συναντήσεις. Στην Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει παντελή άγνοια για το τι πραγματικά συμβαίνει στο παρασκήνιο, πόσο μάλλον να γνωρίζει λεπτομέριες. Φυσικά, ποτέ δεν άκουσε για λέσχη Μπίλντερμπεργκ και Τριμερή Επιτροπή, αφού τα ΜΜΕ ποτέ δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά.
Κάποιος που παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις του κ. Βασιλείου και του κόμματος του. Δεν είμαι ο κατάλληλος και ούτε θα προσπαθήσω να κρίνω τον πολιτικό βίο του κ. Βασιλείου. Απλά θα σχολιάσω μερικά πράγματα και θα κάνω εικασίες, και ο αναγνώστης ας εξάγει το συμπέρασμά του.
Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 5-8 Απριλίου 2002. Η αποδοχή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη και το όλο γεγονός στέφθηκε με επιτυχία. Είναι άραγε τυχαίο; Ο κ. Βασιλείου εργάζεται εδώ και χρόνια για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και όπως είδαμε πιο πάνω μέσα στην ατζέντα της Τριμερούς είναι να επεκτείνει την δύναμή της και σε υπό ένταξη χώρες της ΕΕ. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο κ. Βασιλείου είναι κάτι σαν “αντιπρόσωπος” της Τριμερούς στην περιοχή; Ακόμα, και αυτό είναι που θεωρώ σημαντικό, ο κ. Βασιλείου τα τελευταία χρόνια είναι ο πιο υποχωρητικός πολιτικός στην Κυπριακή σκηνή. Θέλει να εναρμονιστούμε ακριβώς με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, προωθεί με σθένος την ενιαία αγορά και είναι ο μόνος που το κόμμα του δέχθηκε το Σχέδιο Ανάν όπως έχει. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι είναι αυτός που πρότεινε (πριν και από αυτά τα Ηνωμένα Έθνη) να αλλάξει ο Εθνικός Ύμνος της Κύπρου όπως επίσης και η σημαία.
( Δημοσίευμα 2003)