Από τα έως σήμερα στοιχεία φαίνεται ότι το 54% των λογαριασμών των 251.000 λογαριασμών που εκδόθηκαν στις 10 και 11 Οκτωβρίου δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
Οπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα το συνολικό ποσό για το τέλος ακινήτων που θα πρέπει να εισπράξει και να αποδώσει η ΔΕΗ είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και έχουν έχουν εισπραχθεί μόλις τα 23 εκατομμύρια…
Η διοίκηση της επιχείρησης έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για την πορεία της είσπραξης και προβληματίζεται για το τι θα συμβεί αν στο τέλος της προθεσμίας των 40 ημερών οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε τόσο μεγάλα ποσοστά.
Η εντολή της κυβέρνησης είναι σαφής, η επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει σε διακοπή της παροχής έως ότου εξοφληθούν οι λογαριασμοί και εισπραχθεί το χαράτσι.
Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Τόσο οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ όσο και αρκετοί δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων του Πειραιά και του Περιστερίου, έχουν δηλώσει ότι θα εμποδίσουν τη διακοπή των παροχών ηλεκτροδότησης. Μαλιστα η ΓΕΝΟΠ θα συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. Με αυτήν επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με τις διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά με χαμηλά εισόδηματα που δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορά στα ακίνητα, καλεί τη διοίκηση να μη δώσει εντολή για διακοπές «σε κανέναν φτωχό, άνεργο, μικροσυνταξιούχο ή μεροκαματιάρη», και ζητά από τα μέλη της να μην κόβουν το ρεύμα στις περιπτώσεις αυτές, ενώ για τις περιπτώσεις όπου οι διακοπές γίνονται από εργολάβους προτείνει να συγκροτήσουν ομάδες περιφρούρησης.
Παράλληλα, πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες καταναλωτών για λανθασμένους υπολογισμούς των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας τους στα οποία στηρίζεται το ύψος του τέλους. Τους καταναλωτές αυτούς οι υπάλληλοι της ΔΕΗ τους παραπέμπουν στους δήμους για να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις του εμβαδού του ακινήτου τους και των τιμών ζώνης, τις οποίες ωστόσο οι δήμοι δεν παραλαμβάνουν, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών. Αντίθετα στέλνουν τους πολίτες στις Εφορίες όπου υπάγονται για να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Με τη σειρά τους, οι ΔΟΥ παραπέμπουν τους πολίτες πάλι πίσω στους Δήμους για να κάνουν αίτηση ώστε να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ ταυτόχρονα τους ζητούν να πληρώσουν όλο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού.
Πηγή: iefimerida.gr