Δυσκολίες αντιμετωπίζει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι στην προσπάθεια σύνθεσης της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που αναμένεται να παρουσιάσει μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Οι Ιταλοί ίσως χρειαστεί να υποστούν θυσίες, είπε. “Ο χρονικός ορίζοντας της κυβέρνησης, θα πρέπει να φθάνει μέχρι το τέλος της νομοθετικής περιόδου, δηλαδή, μέχρι την Ανοιξη του 2013″, τόνισε ο Μόντι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Πρόσθεσε, δε, ότι “είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει, όποτε νομίζει, ότι η κυβέρνηση δεν χαίρει, πλέον, της εμπιστοσύνης του”.
Ωστόσο, σημείωσε ότι “η συγκυρία έκτακτης ανάγκης και ο καθορισμός μιας πολιτικής για μια νέα ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη είναι υποχρεώσεις, που, αν οριστεί μια πιο περιορισμένη διάρκεια, θα αφαιρούσαν αξιοπιστία από την κυβέρνηση”.Ο ευρωπαίος πρώην επίτροπος, πρόσθεσε ότι “δεν είναι βασικής σημασίας, η άμεση συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων στην κυβέρνηση. Αυτό που απαιτείται, είναι να στηρίξουν τις αξίες, τα χαρακτηριστικά και τον λειτουργικό χαρακτήρα της”.
Ωστόσο, σημείωσε ότι “η συγκυρία έκτακτης ανάγκης και ο καθορισμός μιας πολιτικής για μια νέα ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη είναι υποχρεώσεις, που, αν οριστεί μια πιο περιορισμένη διάρκεια, θα αφαιρούσαν αξιοπιστία από την κυβέρνηση”.Ο ευρωπαίος πρώην επίτροπος, πρόσθεσε ότι “δεν είναι βασικής σημασίας, η άμεση συμμετοχή των αρχηγών των κομμάτων στην κυβέρνηση. Αυτό που απαιτείται, είναι να στηρίξουν τις αξίες, τα χαρακτηριστικά και τον λειτουργικό χαρακτήρα της”.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη βασική σημασία της έννοιας της συνοχής: ανάμεσα σε εργοδοσία και εργαζόμενους (όπως αποδεικνύει το επιτυχημένο γερμανικό μοντέλο), στην βόρειο και νότιο Ιταλία και στις διάφορες πολιτικές δυνάμεις.
“Είμαι βέβαιος”, εξήγησε ο Μόντι, “ότι η αβεβαιότητα των αγορών θα μετριαστεί από τη λογική”.
Κατά την άποψη του καθηγητή του πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου, “οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησαν, τα τελευταία χρόνια, οι πολιτικές δυνάμεις, μετέδωσε, στα σπίτια των ιταλών, μέσω της εργασίας των δημοσιογράφων, μια εικόνα που επικεντρώθηκε στην ανομοιογένεια του άμεσου παρόντος, χωρίς να υπάρχει ένα ευρύτερο βλέμμα, που να αγκαλιάζει τα προβλήματα της χώρας”.
Ο Μάριο Μόντι, τόνισε ότι “δεν θα ζητηθούν αιματηρές θυσίες (“lacrime e sangue”) αλλά ίσως θυσίες”. Αναφορικά με την ομάδα υπουργών που θα παρουσιάσει αύριο το βράδυ, εξήγησε ότι “θα είναι αποτελεσματική και με κατάλληλο προφίλ”.
Ο μελλοντικός, όπως όλα δείχνουν, ιταλός πρωθυπουργός, έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη “στράτευσης που θα μετατρέψει μια δύσκολη στιγμή σε ευκαιρία ελπίδας, όχι μόνο για τον τομέα της οικονομίας, αλλά για τις αξίες στις οποίες βασίζεται η κοινωνία, ώστε η Ιταλία να παίξει πιο έντονο, πρωταγωνιστικό ρόλο, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οπως μεταδίδουν τα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο πρώην επίτροπος επιδιώκει να συμμετάσχουν στο νέο σχήμα και πολιτικά πρόσωπα από τα μεγάλα κόμματα. Η δημόσια τηλεόραση Rai3, επιβεβαιώνει ότι οι υπουργοί της νέας κυβερνητικής ομάδας, δεν πρόκειται, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, να είναι πάνω από δώδεκα.Το στοιχείο διαφωνίας, όμως, που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, αφορά την “ταυτότητα” των υπουργών και υφυπουργών. Η μπερλουσκονική κεντροδεξιά αρνείται να συναινέσει, επιμένοντας στην αποκλειστική υπουργοποίηση τεχνοκρατών…
Και στην προοδευτική παράταξη, όμως, σειρά πολιτικών δεν επιθυμεί να συνεργαστεί άμεσα, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, με άτομα που κυβέρνησαν την χώρα, μαζί με τον Σίλβιο Μπερουσκόνι.Μια ακόμη διαφορά, αφορά την διάρκεια της κυβέρνησης: η κεντροαριστερά και ο κεντρώος, “Τρίτος Πόλος”, είναι διατεθειμένοι να δώσουν “πράσινο φως” στον Μόντι, για δεκαοκτώ μήνες, μέχρι δηλαδή, την άνοιξη του 2013, όταν λήγει η νομοθετική περίοδος.Η κεντροδεξιά, αντιθέτως, επιμένει ότι ο καθηγητής και πρώην επίτροπος, θα πρέπει να εργαστεί μόνο για να εφαρμόσει τα οικονομικά μέτρα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Μπερλουσκόνι ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
φοβούμενη, ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσε να πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος.
“Πρέπει να είμαστε σε θέση να τραβήξουμε την πρίζα και να αφήσουμε την κυβέρνηση χωρίς ρεύμα, όποτε θέλουμε”, τονίζει, μιλώντας με τους συμβούλους του, ο “Καβαλιέρε”, κατά την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.
Σύμφωνα, όμως, με την άποψη του ιδρυτή της εφημεριδας, Εουτζένιο Σκάφαρι, αν ο “Καβαλιέρε, μετά από λίγο, μποϊκοτάρει την κυβέρνηση τεχνοκρατών, μεγάλο μέρος των βουλευτών του, θα τον εγκαταλείψει και το κόμμα του θα συρρικνωθεί σημαντικά”.
Το τελευταίο σημείο διαφωνίας, αφορά ένα ακόμη κεντρικό στοιχείο του κυβερνητικού προγράμματος: οι κεντρώες δυνάμεις, επιθυμούν αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Οι συντηρητικοί, δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν το μέτρο, αλλά δείχνουν πιο ελαστικοί από την κεντροαριστερά, σε ότι αφορά την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Αντιστάσεις, διαφωνίες και πολιτικές σκοπιμότητες, που ο ιταλός πρώην ευρωπαίος επίτροπος, θα πρέπει να προσπαθήσει να καταφέρει να ξεπεράσει, μέχρι σήμερα το βράδυ.
Πηγή:fimotro