Τη δυνατότητα να γίνει πρώτη δύναμη στη χώρα μια “ενωμένη Αριστερά” σε συνεργασία με άλλες αντιμνημονιακές δυνάμεις, στην περίπτωση κοινής καθόδου στις εκλογές, αρχίζει να προβάλλει ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ ενός αντινεοφιλελεύθερου αντιμνημονιακού μετώπου με προοπτική ένα νέο συνασπισμό εξουσίας.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, με βάση την πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι νέες συνθήκες και τις δημοσκοπικές μετρήσεις, εκφωνεί πλέον έντονα την άποψη ότι η πρόταση για ενότητα της Αριστεράς και για ευρύτερη συνεργασία αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων, κομματικών σχημάτων και προσωπικοτήτων, δεν είναι θεωρητικού χαρακτήρα αλλά μπορεί να στερήσει τη ΝΔ του κ. Αντ. Σαμαρά – που φαίνεται ότι έχει εκλογικό προβάδισμα – από το μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου…
Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στο Ράδιο 9 (Τρίτη 6.12.2011), υπερθεμάτισε στην άποψη ότι και το δημοσκοπικό άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς δείχνει πως η αντιμνημονιακή συνεργασία μπορεί να γίνει πρώτο κόμμα.
‘Οπως εξήγησε, «στο χώρο της αριστεράς το μεγάλο ζήτημα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, είναι η στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ και δευτερευόντως και η στάση του Φ. Κουβέλη. Της Δημοκρατικής Αριστεράς που ήταν μέχρι πρότινος κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ». Κι αυτό, ανεξάρτητα από το «πώς μπορούν να προχωράνε, και προχωράνε σημαντικές διεργασίες, ενωτικές διεργασίες και στον πολιτικό και στον κοινωνικό χώρο, με μικρότερες συλλογικότητες, με προσωπικότητες που πια δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους να παραμένει στο ΠΑΣΟΚ του μνημονίου».
Και πρόσθεσε: «Εκεί λοιπόν πρέπει να απευθύνετε τα ερωτήματα. Εμείς έχουμε δεδομένη και διακηρυγμένη την πρόταση μιας ευρύτερης συνεργασίας. Κι εγώ ρωτώ, θα αφήσουμε τον κ. Σαμαρά στις επόμενες εκλογές να πάρει 50 έδρες μπόνους; Δηλαδή μέσα από την άρνηση και τις προφάσεις που βρίσκουμε κάθε φορά».