Λίγες μέρες πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα παραμένει στην ατζέντα το καυτό θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο τομέα. Ακόμα, όμως, και σε αυτό το κομμάτι οι προσεγγίσεις διαφέρουν από Υπουργό σε Υπουργό και το θέμα είναι ποιες αποφάσεις θα λάβει ο Πρωθυπουργός. Το μήνυμα της τρόικας ήταν σαφές, το φιάσκο της εφεδρείας άνοιξε διάπλατα το δρόμο των απολύσεων, κάτι το οποίο ισχυρίστηκε, μιλώντας στη ΝΕΤ ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. «Είναι βέβαιο πως θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το οδυνηρό ερώτημα των 30.000 απολύσεων»,…
Ωστόσο, χθες κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αναδίπλωση. «Γνωρίζοντας πως το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μείωση προσωπικού κατά 150.000 μέχρι το 2015, έθεσα το ερώτημα εάν αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί μόνο με αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις και φυσιολογική μείωση προσωπικού», απάντησε στους δημοσιογράφους. Πάντως, νωρίτερα κατά την ομιλία του παραδέχτηκε πως τις τελευταίες δεκαετίες δημιουργήθηκε ένα κράτος-μαμούθ βασισμένο σε προσλήψεις προσωπικού, κατάσταση η οποία δεν ισχύει πλέον. Ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε πως θα ήταν καταστροφή για τη χώρα η απόφαση να αναπληρώσει όσους υπαλλήλους αποχωρούν από το δημόσιο τομέα.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε την αντίθεση του με τις απολύσεις για τις οποίες γίνεται τόση συζήτηση και δήλωσε παράλληλα υπέρμαχος του εξορθολογισμού του Δημοσίου.
«Γνωρίζω ότι δημοσίως αναφέρθηκε από τον κ. Τόμσεν το θέμα των απολύσεων σε πρόσφατη ομιλία του. Νομίζω ότι, αν αυτό γίνεται για να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα, αυτό έγινε και με τρόπο, μάλιστα, δραστικό και άμεσο, με την εφαρμογή της πολιτικής εργασιακής εφεδρείας, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εφαρμόστηκε ως μέτρο πολιτικής», τόνισε. Επανέλαβε ότι η εφαρμογή της εφεδρείας «έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα για το ότι δεν είναι ταμπού πλέον, το να παύει να εργάζεται στο Δημόσιο κάποιος, ο οποίος είναι υπάλληλος του Δημοσίου».
Πηγή: Real.gr