Οι εργοδοτικοί φορείς έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν την Δευτέρα προκειμένου να καταλήξουν, ει δυνατόν, σε μία κοινή πρόταση, με τους βιομήχανους (ΣΕΒ) να προτείνουν πάγμα των μισθών για φέτος, παρά το ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 2,5%, ενώ οι έμποροι (ΕΣΕΕ) προτείνουν πάγωμα για μια διετία…
Ωστόσο το ζήτημα περικοπής αποδοχών που απορρέουν από τις τριετίες, τις ωριμάνσεις καθώς και η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει επανέλθει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι, με κυβέρνηση και εργοδότες να συνδέουν το ζήτημα της μείωσης του μέσου μισθολογικού κόστους με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, κάνει, πλέον, επισήμως λόγο για νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της «μισθολογικής προσαρμογής»…
Ο κ. Μπλανσάρ θεωρεί αυτές τις παρεμβάσεις ως προϋπόθεση για την συμφωνία μείωσης του δημόσιου χρέους, επανερχόμενος στη θέση του ΔΝΤ για “κούρεμα” μεγαλύτερο του 50%, με τις σχετικές πληροφορίες πάντως να κάνουν λόγο για υποχώρηση του Ταμείου από την θέση του για κούρεμα της τάξης του 75%-80%, ποσοστό που θα ήταν καταστροφικό για τις ελληνικές τράπεζες.
Για το θέμα του PSI και του κουρέματος βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος με τον επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον να θέλουν τον τελευταίο ως αποστολέα νέας επιστολής προς την Αθήνα για την πορεία των συνομιλιών και δη σε δραματικούς τόνους…