Με αναλυτική πολυσέλιδη πρόταση οι Times του Λονδίνου παρουσίασαν το πως η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε από την εφημερίδα στο διαγωνισμό για το βραβείο Γούλφσον, που θεσμοθέτησε πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο λόρδος Γούλφσον.
Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται η «νέα δραχμή» η οποία θα βρίσκεται σε σταθερή ίσοτιμία τόσο με το ευρώ όσο και το δολάριο. Έτσι, σύμφωνα με τον οικονομικός αναλυτή της εφημερίδας Όλιβερ Καμ που συνέταξε την πρόταση, η Ελλάδα θα αποκτούσε αξιοπιστία στις αγορές και θα απέτρεπε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών πριν την εισαγωγή του νέου νομίσματος…
Η δραχμή θα ήταν προσκολλημένη στο σχετικά πιο υποτιμημένο από τα δύο νομίσματα με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της χωρίς να θυσιάσει τη νομισματική της αξιοπιστία. Μια τέτοια κίνηση θα εξασφάλιζε επίσης περιθώριο ανάσας για τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρόνοιας και την αγορά εργασίας.
Άλλωστε σύμφωνα με την εφημερίδα το πρόβλημα είναι σχετικά απλό και θα λυθεί μόνο αν η Ελλάδα αποχωρήση από την ευρωζώνη, μια κίνηση που θα ωφελήσει τόσο τους Έλληνες όσο και το ενιαίο νόμισμα.
Η ελληνική πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους είναι μεν αναπόφευκτη, αλλά δεν θα επιλύσει το πρόβλημα επισημαίνουν οι Times, καθώς ο προτεινόμενος μηχανισμός εξόδου δεν αναιρεί την ανάγκη να βάλουν οι Έλληνες σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους.
Οι Τάιμς προσθέτουν επίσης ότι για την αποφυγή κερδοσκοπικών επιθέσεων απαιτείται η στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ με συναλλαγματικά αποθεματικά.
Πηγή: iefimerida.gr