Η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει τον κατάλογο των μέτρων, που αποτελούν προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του PSI και την καταβολή 30 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την τρόικα…
Τα μέτρα αυτά θα πάρουν την μορφή ενός προμνημονίου, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί και να παρουσιαστεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας με στόχο οι δανειστές να δώσουν το «πράσινο» φως για το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών «φωτογράφισε» χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ανδρέα Λοβέρδο τους τομείς, όπου αναμένεται να ληφθούν να γίνουν περαιτέρω περικοπές. «Οι δαπάνες υγείας, οι δαπάνες οι σχετικές με το φάρμακο, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες που θέλουμε να μειωθούν σε σχέση με τη λειτουργία των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι τα τρία βασικά μέτωπα στον δημοσιονομικό αγώνα που δίνουμε, στο πλαίσιο ενός πολύ ευρύτερου αγώνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας γύρω από το νέο πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ευ.Βενιζέλος: Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI
Την πεποίθηση ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι κοντά εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, που ανέφερε ότι «βρισκόμαστε ένα τυπικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Παράλληλα επανέλαβε ότι η διαδικασία της υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης αλλά και του PSI είναι αλληλένδετες. «Τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης, όχι αργότερα» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο PSI, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναπληρώσει τις περιουσιακές απώλειες των ταμείων, ακόμη και με άλλη δημόσια περιουσία.
Σε ερώτηση αν τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριληφθούν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι αρμόδια για αυτό είναι η ίδια η ΕΚΤ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε επίπεδο Eurogroup και Εuro working group έχουν καταγραφεί και αναλυθεί όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.