Ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος προ ημερών δήλωνε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ γιατί τον ενδιαφέρει η μάχη για τη σωτηρία της χώρας, είναι τελικά ο πρώτος (επίσημα) υποψήφιος στην κούρσα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου.
Η συμφωνία με τον Ανδρέα Λοβέρδο για «συμπόρευση», ξάφνιασε πολλούς στο ΠΑΣΟΚ μιας και ο υπουργός Υγείας θεωρούνταν ο μεγάλος- μέχρι στιγμής, αντίπαλος του Βενιζέλου για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου…
Ορισμένους τους ξάφνιασε και το timing. Μια ημέρα μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου Παπαδήμος και Βενιζέλος πήγαν με κόκκινες γραμμές από τρία κόμματα, έφαγαν το… ξύλο της αρκούδας και επέστρεψαν κομίζοντας απαιτήσεις που (όπως λέγεται) είναι πολύ πιθανό να μην γίνουν αποδεκτές και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές πολύ πριν την 8η Απριλίου που θέτει ως απώτατο σημείο ο Α. Σαμαράς.
Πίσω όμως στα ενδοΠΑΣΟΚικά: Η συμφωνία Βενιζέλου- Λοβέρδου δεν έγινε γνωστή. Ωστόσο είναι φανερό ότι υποψήφιος για την Προεδρία θα είναι ο Βενιζέλος. Λέγεται ότι μετά τις εκλογές, οπότε εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, ο Βενιζέλος θα μείνει στην Ιπποκράτους και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ ο Λοβέρδος θα είναι το ισχυρό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ σε όποια κυβέρνηση συνεργασίας προκύψει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την κοινή εκτίμηση Βενιζέλου- Λοβέρδου ότι μια σύγκρουση των δύο θα μετέτρεπε την κούρσα διαδοχής σε καβγά για ένα… άδειο πουκάμισο. Θα αποσυσπείρωνε δηλαδή εντελώς το ΠΑΣΟΚ που ήδη εμφανίζει τραγική δημοσκοπική εικόνα. Βενιζέλος και Λοβέρδος, ενημέρωσαν τις τελευταίες μέρες και μέχρι λίγη ώρα πριν τη συνάντησή τους, σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών, ο Σκανδαλίδης, ο Ραγκούσης, ο Ρέππας. Η Άννα Διαμαντοπούλου, το έμαθε από τους τελευταίους. Ο Γιώργος τελευταίος. Από τους πρώτους, ο Ηλίας Μόσιαλος, στενότατος συνεργάτης του Λοβέρδου.
Όπως δήλωσαν Βενιζέλος και Λοβέρδος, δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν το χρονοδιάγραμμα του Εθνικού Συμβουλίου. Άρα, εκλογή Προέδρου στις 18 Μαρτίου. Στην ΚΟ που συνεδριάζει αύριο, λένε ότι δεν έχουν πρόθεση να θέσουν ζήτημα αλλαγής ηγεσίας. Ποιος μπορεί όμως να διαβεβαιώσει ότι δεν θα το κάνει κάποιος άλλος; Ο Σκανδαλίδης το έχει ήδη κάνει δημοσίως. Και η Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε ότι ο Γιώργος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί προ καιρού.
Τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να επιταχύνει κάποια ενδοκυβερνητική κρίση. Για τον λόγο αυτό, την εμμονή Παπαϊωάννου να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις φυλακές προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, δεν θα πρέπει να την βλέπουμε σαν μια απλή εμμονή. Με δεδομένο ότι και ο Λ. Παπαδήμος του είχε ζητήσει να μην φέρει το νομοσχέδιο χωρίς συμφωνία με ΝΔ και ΛΑΟΣ, καλό είναι να κάνουμε και δεύτερες σκέψεις- ακόμα και αν μπορεί να χαρακτηριστούν συνομωσιολογικές.
Πηγή:newpost.gr