Επιφυλακτικός απέναντι στην άποψη ότι η μη συντεταγμένη πτώχευση της Ελλάδας μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ευρωζώνη, δηλώνει με άρθρο του στην ιστοσελίδα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι. Όπως σημειώνει, οι πρακτικές συνέπειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους από όσο υπολογίζεται.Αναφέρει αρχικά ότι οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την Ελλάδα, καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Επίσης, η πολιτική κρίση θα επεκταθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς…
λόγω της αδυναμίας τους να αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση. Οι επενδυτές θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην ευρωζώνη, ενώ παράλληλα θα επηρεαστεί η οικονομική ανάκαμψη και εκτός Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και πιθανώς στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Ως λύση, ο κ. Μπίνι Σμάγκι προτείνει την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό Παρατεταμένης Πιστωτικής Διευκόλυνσης του ΔΝΤ, στον οποίο υπάγονται χώρες με χαμηλό εισόδημα που χρειάζονται αναπτυξιακή πνοή. Ο μηχανισμός προβλέπει χρηματοδότηση επί αρκετά χρόνια με ευνοϊκούς όρους ώστε να ελέγχεται η βιωσιμότητα του χρέους, υπό αυστηρές βέβαια προϋποθέσεις, χωρίς όμως να υπάρχει η συνεχής απειλή πτώχευσης που προκαλεί έντονες αντιδράσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Σε σχόλιο του BBC εξάλλου αμφισβητείται η θέση την οποία φαίνεται να έχει ασπαστεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο περί πτώχευσης της Ελλάδας με ελεγχόμενες συνέπειες.
Αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι και το 2008 πριν την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς όλοι δήλωναν προετοιμασμένοι και ότι η ελληνική πτώχευση θα προκαλέσει πανικό σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.