Ακολουθώντας αχνάρια του Πιπινέλη, ο Γιώργος Φλωρίδης, πρώην κορυφαίος υπουργός την κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, άσκησε αυστηρή κριτική στις επιλογές του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο μοτίβο με το οποίο επέλεξε να κινεί στη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου. «Το Σύνταγμα δίδει το απόλυτο δικαίωμα στον πρωθυπουργό να διορίζει υπουργούς πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, αλλά δεν του επιτρέπει να διορίζει υπουργό τον κηπουρό του», λέγεται ότι είχε πει.
Ο Γ.Παπανδρέου δεν διόρισε υπουργό τον κηπουρό του. Πολλοί, όμως, ήταν οι φίλοι, που τις ημέρες της παντοδυναμίας του, βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά και στο πλάι του. Μερικοί, όπως η Τίνα Μπιρμπίλη και ο Δημήτρης Δρούτσας,…
Ρεγγίνα Βάρτζελη: Από το Μαξίμου στη Βουλή
Λίγες μόνο εβδομάδες έμεινε στη σύνταξη η πρώην γενική γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και στενή συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ρεγγίνα Βάρτζελη. Εδώ και περίπου μία εβδομάδα διορίστηκε στο γραφείο του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή, ακολουθώντας τα χνάρια του Κώστα Θέου, που διορίστηκε στα ανώτατα κλιμάκια της ΔΕΗ στις 11 Νοεμβρίου 2011. δηλαδή, την τελυταία μέρα του Γ.Παπανδρέου στην πρωθυπουργία της χώρας. Στις 27 Νοεμβρίόυ 2011 η Ρ.Βάρτζελη συνταξιοδοτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα από 35 χρόνια θητείας. Στις 9 Φεβρουαρίου διορίστηκε στη Βουλή, με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14 Φεβρουαρίου να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με την υπ’ αριθμ. 1520/1150/9.2.2012 απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων διορίζεται στο Γραφείο του Προέδρου της πρώτης κατά σειρά δυνάμεως Κ.Ο. του ‘’Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος’’ Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Βουλή, μετά την κατά νόμο πρότασή του, σε υπάρχουσα κενή θέση μετακλητού υπαλλήλου, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 παρα. 1 ΣΤ εδαφ. α’ περ. αα’ του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β’, ΦΕΚ 51/Α’/97). Όπως ισχύει, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 41 και 42 του προαναφερόμενου Κανονισμού, η Ρεγγίνα Βάρτζελη – Δρακοπούλου του Κίμωνα (Α.Δ.Τ. ΑΙ 512496) με Α΄βαθμό και βασικό μισθό του βαθμού αυτού, όπως τούτο ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής της ΠΕ κατηγορίας του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α’/2011)».
Χρήστος Τζουτζουράκης: Έμεινε αμανάτι στον Παπαδήμο
Μπορεί ο Γ.Παπανδρέου να εγκατέλειψε το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού παραμένει ένας πολύ δικός του άνθρωπος. Πρόκειται για τον Χρήστο Τζουτζουράκη. Βρίσκεται στο πλευρό του τέως πρωθυπουργού από τα χρόνια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών και αποτελεί πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τις ημέρες που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «πακετάριζε» τα πράγματά του, για να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία λέγεται ότι ζήτησε μία μεγάλη χάρη από τον Λουκά Παπαδήμο. Να κρατήσει τον Χρ.Τζουτζουράκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πράγμα που έγινε. Ο στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου έγινε προσωπάρχης. Πάντως, οι… κακές γλώσσες λένε ότι οι συνεργάτες του νυν πρωθυπουργού, που κλείνουν ήδη τρεις μήνες στην Ηρώδου Αττικού δεν τον βλέπουν και με τόσο… καλό μάτι. Κάτι, δηλαδή, σαν να ενοχλεί η παρουσία του στους διαδρόμους του πρωθυπουργικού στρατηγείου.
Τίνα Μπιρμπίλη: Η Παριζιάνα με τα 8.000 ευρώ (καθαρά) μισθό το μήνα
Η Τίνα Μπιρμπίλη, φυσικός με διδακτορικό στο Imperial College, γνώρισε, όπως έχει η ίδια δηλώσει, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τέως πρωθυπουργό σε ένα γυμναστήριο. Έχει εργαστεί σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ υπήρξε αξιολογητής προγραμμάτων για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «πράσινη Τίνα» γρήγορα εξελίχθηκε σε «άνθρωπο του προέδρου». Η απομάκρυνση της από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος για πολλούς δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και μετέπειτα αντικαταστάτη της, Γ.Παπακωνσταντίνου, προκάλεσαν αντιδράσεις εντός Υπουργικού Συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι οποίες την οδήγησαν, ουσιαστικά, εκτός κυβέρνησης. Ο τέως πρωθυπουργός δεν άφησε την «πράσινη Τίνα» παραπονεμένη, οι αρχικές σκέψεις του ήταν να την τοποθετήσει επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ, μετά και την αποχώρηση του Η.Μόσιαλου. Ωστόσο, μία θέση τον ΟΟΣΑ είχε σαφώς περισσότερα προνόμια, οπότε η πρώην υπουργός εγκατέλειψε τη μίζερη ελληνική πραγματικότητα για να βρεθεί από τον Σεπτέμβριο μία ανάσα από τα Ηλύσια Πεδία. Με μηνιαίο μισθό που αγγίζει τα 8.000 ευρώ καθαρά, μετακόμισε σε μία από τις πλέον αριστοκρατικές συνοικίες του Παρισιού και ολόκληρης της Ευρώπης ως μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ για τα επόμενα πέντε χ΄ρονια. Εγκαταστάθηκε στην οικία που μισθώνει το Ελληνικό Δημόσιο για το μόνιμο αντιπρόσωπο. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο ενός νεοκλασικού κτιρίου, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Βίκτωρος Ουγκό. Τη δεύτερη μεγαλύτερη λεωφόρο από τις δώδεκα του Παρισιού. Το σπίτι που διαμένει πλέον η πρώην υπουργός κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο 8.000 ευρώ το μήνα. Προς επίρρωσιν των παραπάνω το Δημόσιο κατέβαλε το τρίτο τρίμηνο του 2011 24.279 ευρώ για μισθώματα. Η μετακόμιση της Τ.Μπιρμπίλη στην «Πόλη του Φωτός» έγινε και αυτή με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 48810/ΔΙΟ 8897, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, «η Διεύθυνση Οικονομικού του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίνει τη δαπάνη 6.233,92 ευρώ ως έξοδα μετεγκατάστασης της πρώην υπουργού στο Παρίσι». Μάλιστα, στο τέλος του εγγράφου αναφέρεται ότι «το υπόλοιπο προς ανάληψη ποσό είναι 29.138 ευρώ».
Δημήτρης Δρούτσας: Η μέθοδος της ανταλλαγής θέσεων ή αλλιώς το… swap
Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Δ.Δρούτσα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών λέγεται ότι ξεκίνησε όταν οι δηλώσεις του σχετικά με την καθιέρωση δύο θητειών για τους βουλευτές και την κατάργηση προνομίων τους, όπως παροχή αυτοκινήτων, προκάλεσαν σάλο εντός της Κ.Ο. του Κινήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις αναφορές του τότε κορυφαίου υπουργού, το κίνημα των «πράσινων» αγανακτισμένων βουλευτών εξαπέλυσε μύδρους, ζητώντας από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό «να αντιμετωπίσει το θέμα». Οι… κακές γλώσσες λένε ότι λίγο πριν από τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου, ο Δ.Δρούτσας παραλίγο να τινάξει στον αέρα τις όποιες κινήσεις του Γ.Παπανδρέου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού αρνήθηκε να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς πρώτα να διασφαλίσει το μέλλον του. Ήθελε, δηλαδή, όχι μόνο να καταλάβει τη θέση του ευρωβουλευτή του (ήταν πρώτος επιλαχών) Σταύρου Λαμπρινίδη, αλλά απαίτησε να τεθεί και επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών ου ΠΑΣΟΚ στις Βρυξέλλες.
Η ανταλλαγή θέσεων έγινε άμεσα, καθώς ο Γ.Παπανδρέου δεν μπορούσε να αφήσει παραπονεμένο το στενό συνεργάτη του. Ο Δ.Δρούτσας φεύγοντας από το υπουργείο Εξωτερικών πήγε στην Ευρωβουλή και ο Στ.Λαμπρινίδης φεύγοντας από την Ευρωβουλή πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών. Υπήρχε, όμως, μία μεγάλη διαφορά. Οι απολαβές του Δημήτρη Δρούσα αυξήθηκαν και έφτασαν τις 6.200 ευρώ μηνιαίως (οι ευρωβουλευτές αμείβονται περισσότερο από τους υπουργούς και μάλιστα τους εξωκοινοβουλευτικούς).
Κώστας Θέος: Δρομολόγιο Μαξίμου – Βουλή – ΔΕΗ
Η εξέλιξη του «κολλητού» του Γ.Παπανδρέου, Κώστα Θέου ήταν ταχύτατη. Από σύμβουλος το Μαξίμου έγινε στέλεχος του γραφείου του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και στη συνέχεια αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Ο διορισμός του Κ.Θέου στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» (τη στιγμή μάλιστα που είχε και δεύτερη θέση στο Κοινοβούλιο με αμοιβή γύρω στις 2.000 ευρώ), ήταν η τελευταία κίνηση του Γ.Παπανδρέου προτού προχωρήσει από το «τιμόνι» της Ελλάδας, συνεχίζοντας την πασοκική παράδοση του βολέματος «ημετέρων». Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ο Κ.Θέος διορίζεται στο γραφείο του προέδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή με αμοιβή που ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 2.000 ευρώ το μήνα. Στις 14 Δεκεμβρίου 2011 διορίζεται ως ανεξάρτητο μέλος στο Δ.Σ. της ΔΕΗ και από τις 28 του ίδιου μήνα αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, έχοντας ταυτόχρονα δύο θέσεις και εισπράττοντας 11.000 ευρώ το μήνα. Καθόλου άσχημα δηλαδή, για ένα πρόσωπο που στάθηκε στο πλευρό του τέως πρωθυπουργού σαν «πιστός στρατιώτης», ακόμη και όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εκτόξευσε τη ρουκέτα του δημοψηφίσματος. Ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, μετά το «σάλο» των αποκαλύψεων για το διορισμό του ανθρώπου στου Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΗ, πρόσφερε άλλοθι στον Κ.Θέο, ανακοινώνοντας ότι παραιτήθηκε από το γραφείο του προέδρου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την 1η Ιανουαρίου 2012, ισχυριζόμενος ότι δεν είναι «διπλοθεσίτης», αφού «από εκείνη την ημερομηνία είναι και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της δΕΗ». Προκλητική ήταν και η ανακοίνωση της ΔΕΗ, που προσπάθησε να πείσει ότι ο Κ.Θέος δεν έχει υψηλές απολαβές, αφού ο καθαρός μισθός του δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ μηνιαίως. Της… πείνας, δηλαδή.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος