Οι Γαλλικές εκλογές θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας των Βρυξελλών, καθώς οι Γερμανοί φαίνεται να διαθέτουν plan b για ελληνική χρεοκοπία εφόσον δεν είναι ευνοϊκοί γι αυτούς οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη. Η Μέρκελ κάνει ήδη ότι μπορεί για να στηίξει πολιτικά τον Νικολα Σαρκοζί καθώς φοβάται ότι ο αντίπαλό του, σοσιαλδημοκράτης Φρανσουά Ολάντ δεν θα συγκατανεύσει στην πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επεκτατικής τακτικής του Βερολίνου.
Οι εκλογές θα γίνουν σε δύο γύρους στις 22 Απριλίου και την 5η Μαϊου και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς είναι πολύ πιθανό να συμπέσουν με τις ελληνικές εκλογές, εάν αυτές πραγματοποιηθούν στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαϊου.
Κάτι το οποίο δεν έχει διαλάθει της προσοχής των ηγεσιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, συνεργάτες του κ. Σαμαρά τον συμβουλεύουν να ανεβάσει τους τόνους κατά του γερμανογαλλικού μπλοκ και να αφήνει συχνά αιχμές κατά της υποχωρητικότητας Σαρκοζί,…
ενώ δεν αποκλείεται και ένα ταξίδι του προέδρου της ΝΔ στο Παρίσι και μία συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά δύσκολο καθώς ο Ολάντ διατηρεί καλές σχέσεις με τον Γ. Παπανδρέου και παρά το γεγονός ότι δεν θα δώσει εκείνος τη μάχη των εκλογών δεν θα ήθελε να διαταρραχθούν οι σχέσεις τους στο πλαίσιο και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Πάντως, με τη συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές. Τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες θα ψηφισθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι και η κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει εντατικά όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές για να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα στο χτεσινό Eurogroup.
Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα θα αρχίζουν να προετοιμάζονται για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που έρχεται η οποία θα κρίνει τη συνοχή τους, αλλά και το μέλλον του δικομματισμού. Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο με ανοικτά μέτωπα και πολλές εκκρεμότητες.
Καταρχάς, θα πρέπει να λύσει άμεσα το θέμα της ηγεσίας και να αναδείξει στο εξαιρετικά αυτό σφικτό χρονοδιάγραμμα το νέο πρόεδρο του που θα το οδηγήσει στις εκλογές. Ωστόσο, για την ώρα υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα. Θα υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητα, εκτός από αυτής του Ευάγγελου Βενιζέλου που θεωρείται αυτονόητη; Η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει από τη βάση με ψηφοφορία των οπαδών και των φίλων του κόμματος; Ή μήπως, αν υπάρξει μια και μοναδική υποψηφιότητα, ο νέος αρχηγός θα εκλεγεί απο την Κ.Ο. και το Εθνικό Συμβούλιο, όπως εισηγούνται ορισμένοι;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος μετά τη συμφωνία για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει την αποστολή του, αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών την επόμενη της εκλογής του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτή η ημερομηνία όπως όλα δείχνουν (εκτός κι αν υπάρξει επίσπευση) είναι η 18η Μαρτίου!