όνομά του, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού ο καταγγέλλων πρόεδρος της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Π. Νικολούδης, επικαλείται τα προσωπικά δεδομένα.
Κι ενώ αποκαλύφθηκε ότι το θέμα αυτό δεν προέκυψε από έρευνα της Αρχής αλλά από «αναφορά», δηλαδή καταγγελία πολίτη προς τον Π. Νικολούδη, άλλοι 3 ή 4 βουλευτές,…
σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες», Ευ. Αργύρη, εμφανίζονται να έχουν καταθέσει το 2010 ανακριβείς δηλώσεις.
Οι 3 ή 4 βουλευτές εμφανίζονται να έχουν σημαντικές εκροές καταθέσεων το 2010 σε σχέση με το 2009 χωρίς, με τα παραστατικά που έχουν προσκομίσει, να μπορούν να τα δικαιολογήσουν, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Αργύρη, τις επόμενες μέρες οι… δρόμοι που ανοίγονται είναι δύο.
Ή θα δοθεί εντολή στο υπουργείο Οικονομικών για το άνοιγμα των λογαριασμών τους, ή η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από περίπου 2,5 μήνες κατά τη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες» του 2010 και η αρχική λίστα των… ύποπτων βουλευτών αριθμούσε 11 βουλευτές, ενώ στη συνέχεια συρρικνώθηκε στους 3 ή 4.
Για τον βουλευτή τώρα του… ενός εκατομμυρίου, έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να δημοσιοποιηθεί το όνομά του «γιατί, αν αυτό δεν γίνει, παίρνει η? μπάλα όλους», όπως έλεγαν πολλοί βουλευτές όλων των πλευρών.
Π. ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ
Πάντως, οι φήμες… οργίαζαν στη Βουλή για τον βουλευτή-μυστήριο, με αποτέλεσμα συνεχώς να… ακούγονται ονόματα του ενός ή του άλλου. Συγκεκριμένο αίτημα υπέβαλαν έξι νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Θ. Οικονόμου, Φρ. Παρασύρης, Μ. Κατρίνης και Αφροδίτη Παπαθανάση), οι οποίοι, με διάβημά τους, προς το προεδρείο της Βουλής ζήτησαν να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της ημέρας το όνομα.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Γρ. Νιώτης, είπε ότι ο κ. Νικολούδης θα κληθεί σε… κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να αποκαλύψει το όνομα του βουλευτή, καθώς ο τελευταίος δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία που έχει στα χέρια του επικαλούμενος την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και το ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κ. Αργύρης έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές, που ελέγχουν τα «πόθεν έσχες» του 2011, να προβούν σε σχετικές διασταυρώσεις στοιχείων, ώστε να αποκαλυφθεί ο βουλευτής. Οπως έλεγε σε δημοσιογράφους «δεν μπορώ να περιμένω ως Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των βουλευτών πότε θα ολοκληρώσει ο κ. Νικολούδης την έρευνά του».
Κύκλοι του Κοινοβουλίου δεν έκρυβαν την απορία τους γιατί ο κ. Νικολούδης, εφόσον είχε διαπιστώσει το συγκεκριμένο γεγονός, δεν είχε ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου των «πόθεν έσχες» , καταθέτοντας τα στοιχεία που διαθέτει. Αλλά και γιατί οι βουλευτές στην επιτροπή δεν ρώτησαν για το όνομα του βουλευτή, όταν έκανε την αποκάλυψη ο κ. Νικολούδης.
Σε ερωτήσεις που έγιναν στον πρόεδρο, Θ. Τσούρα, αλλά και μέλη της επιτροπής, η απάντηση ήταν ότι το θέμα ενέπιπτε στην αρμοδιότητα του Ευ. Αργύρη.
Μ. Παπαϊωάννου στη Βουλή:
Το καλύτερο θα είναι να το παραδεχθεί ο ίδιος
«Το καλύτερο για εκείνον αλλά και για το πολιτικό σύστημα είναι να το πει ο ίδιος (ο βουλευτής που έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2011), όμως σε κάθε περίπτωση η Δημοκρατία μας θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να δημοσιοποιηθεί το όνομα».
Αυτό τόνισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αφού είπε ότι επικοινώνησε με τον Π. Νικολούδη και εκείνος του είπε ότι αν δώσει εκείνος στη δημοσιότητα το όνομα, διαπράττει ποινικό αδίκημα. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραβεί τον νόμο», επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.
Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, ανέφερε με έμφαση: «Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε το όνομά του. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».
Υπέρ της γνωστοποίησης του ονόματος του βουλευτή συντάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας, τονίζοντας ότι «οι στιγμές δεν επιτρέπουν να αιωρούνται φήμες».
Το ίδιο ζήτησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ό,τι είναι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικό».
Από το ΕΘΝΟΣ (του Γ. Πίκουλα)