Η Λούκα Κατσέλη θα ηγηθεί, όπως όλα δείχνουν, του νέου πολιτικού φορέα που θα ιδρυθεί ενόψει εκλογών από διαγραμμένα κορυφαία στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και θα προσπαθήσει να ενσωματώσει και προσωπικότητες από τον χώρο των πανεπιστημίων και της αγοράς.
Ο Χάρις Καστανίδης, που είχε ανακοινώσει δημοσίως ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε προχθές (vima.gr) πως δεν θα το πράξει και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει, ήδη, συμφωνήσει να τεθεί στο πλευρό της κας Κατσέλη. Ο πρώην τσάρος των κυβερνήσεων Παπανδρέου Γεράσιμος Αρσένης εργάζεται στο παρασκήνιο προς ενίσχυση της κινήσεων της συζύγου του, η δε κα Κατσέλη (σκίτσο από τα ΝΕΑ) δε διστάζει να δηλώνει, πλέον, δημοσίως ότι “υπάρχει εναλλακτική λύση στο μνημόνιο” και προτίθεται, σύντομα, να παρουσιάσει συγκεκριμένη πλατφόρμα. Στην κίνηση αυτή έχουν ενταχθεί, ήδη, και αρκετοί εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διεγράφησαν πρόσφατα.
Η εκτίμηση που γίνεται από πηγές εντός ΠΑΣΟΚ είναι πως ένας τέτοιος πολιτικός φορέας θα μπορούσε να απορροφήσει έναν αριθμό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και να αποτρέψει την φυγή τους προς την ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη ή άλλα κόμματα. Αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί πως η “πρωτοβουλία κατσέλη” ίσως οδηγήσει σε ένα μικρό δορυφορικό κόμμα που θα βρεθεί εντός Βουλής και θα σταθεί δυνατό να συμμετάσχει σε σχήματα κυβερνητικών συνεργασιών μετά από τις εκλογές…
Την ίδια ώρα με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ της Βούλας Κεχαγιά) τονίζει ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτε» σε σχέση με τα όσα έχει δηλώσει στο παρελθόν για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής εξακολουθεί να συντηρεί τον γρίφο γύρω από ενδεχόμενη κάθοδό του για την αρχηγία.
Πάντως στο ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζουν ως δεδομένη υποψηφιότητα – δέκα ημέρες πριν από την Εθνική Συνδιάσκεψη – μόνο αυτήν του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ έχει ως εξής:
Σε ό,τι αφορά τους διαγραφέντες βουλευτές, τμήμα εξ αυτών που βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με τη Λούκα Κατσέλη όσο και με τον Χάρη Καστανίδη εμφανίζεται έτοιμο να συναινέσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
Μάλιστα αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς εάν το νέο κόμμα κάνει την εμφάνισή του τις επόμενες ημέρες έπειτα από σχετικό αίτημα που θα κατατεθεί στον Αρειο Πάγο.
Η σπουδή για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι οι διαγραμμένοι βουλευτές ως ανεξάρτητοι δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες έκφρασης εντός Βουλής και επιπλέον δεν μπορούν να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεδομένου ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρχει συγκροτημένο κόμμα.