Μία σχέση θυελλώδης και εκ πρώτης όψεως ετερόκλητη, που ουδέποτε προβλήθηκε ιδιαίτερα επειδή δεν το θέλησαν οι πρωταγωνιστές της, ήταν αυτή του χαμένου, πλέον, ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς με την τραγουδίστρια σύμβολο του αριστερού ακτιβισμού στις δεκαετίες του ‘ 60 και του ’70, της μοναδικής Τζόαν Μπαέζ.
Την τελευταία «προξένευαν» στον Στιβ Τζομπς, αλλά εκείνη είπε «όχι».
Η αμερικανίδα μουσικός Τζόαν Μπαέζ αποκάλυψε, σε συνέντευξη της στη βρετανική εφημερίδα «Times», ότι οι φίλοι της την συμβούλευαν να παντρευτεί με το πρώην ιδρυτή κι αφεντικό της Apple, αλλά εκείνη δεν… ενέδωσε.
«Υπήρξαμε ένα αρκετά περίεργο ζευγάρι όταν «τα είχαμε», εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80», θυμάται η κυρία Μπαέζ, που ήταν σχεδόν 14 χρόνια μεγαλύτερή του, προσθέτοντας ότι «όσο καιρό είχαμε σχέση, κυρίως διαφωνούσαμε και μαλώναμε για διάφορα πράγματα. Μου έλεγε, για παράδειγμα, ότι θα ήθελε να δημιουργήσει σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ένα κουιντέτο κλασικής μουσικής που να είναι εφάμιλλο ή καλύτερο από μια συμβατική ορχήστρα δωματίου, αλλά εγώ του έλεγα πως ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα ειχε καθόλου ψυχή μέσα του»…
Η 71χρονη μουσικός δεν είναι σίγουρα κατά πόσο υπήρξε ερωτευμένη με τον «Μίδα της Apple», ο οποίος πέθανε πέρσι τον Οκτώβριο από καρκίνο. «Σίγουρα όμως ήμουν ενθουσιασμένη μαζί του», επισημαίνει, καταλήγοντας πως «όλοι μου οι φίλοι μου έλεγαν «παντρέψου τον Στιβ, θα λύσεις το βιοποριστικό σου πρόβλημα», αλλά εγώ απλώς δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με αυτήν την ιδέα».
Η Τζόαν Μπαέζ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1941 κι έγινε γνωστή ως μια από τις πρώτες τραγουδίστριες της αμερικανικής φολκ (λαϊκής) μουσικής, όταν σε ηλικία 18 ετών, το 1959, εμφανίστηκε στο μουσικό φεστιβάλ της πόλης Νιούπορτ, ενώ ένα χρόνο αργότερα ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο το όνομα της, μια συλλογή από παραδοσιακές μπαλάντες και μπλουζ. Στις 28 Αυγούστου 1963 η Μπαέζ συμμετείχε, μαζί με τον τότε σύντροφό της, Μπομπ Ντίλαν, και άλλους καλλιτέχνες, στην «Πορεία προς στην Ουάσινγκτον», το διάσημο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, όπου ο μαύρος πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε μια ομιλία που έμεινε στην ιστορία επειδή ξεκίνησε με την φράση «Έχω ένα όνειρο…» Η «Πρωθιέρεια της Φολκ», όπως την αποκαλούν, είναι φανατική υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ταγμένη αριστερή, έχοντας εμφανιστεί μέχρι σήμερα σε αναρίθμητες εκδηλώσεις για τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, αλλά και σε συναυλίες οργανωμένες από εργατικά συνδικάτα.
Πηγή: tovima.gr