ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΣΠΑΤΑΛΗΣΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ;
Τη γύμνια της χώρας σε υποδομές και τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, περιέγραψε χθες η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα έχει ξοδέψει από το 1996 κι εντεύθεν περίπου 7 δισ. ευρώ σε έργα και δράσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά σήμερα κατατάσσεται τελευταία ή προτελευταία χώρα της Ε.Ε. των «27» στους περισσότερους δείκτες που έχει θέσει η Κομισιόν στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ψηφιακό Θεματολόγιο (Digital Agenta) 2020».
«Εχουμε ξοδέψει 7-8 δισ. ευρώ στον χώρο αυτό και το αποτέλεσμα είναι όχι να πλησιάζουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης (αλλά) να είμαστε η τελευταία ή η προτελευταία χώρα ανά περίπτωση στην Ευρώπη και όχι μόνο», είπε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Π. Τζωρτζάκης. Πρόσθεσε ότι οι επιδόσεις της χώρας «χαλάνε» αυτόν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού συνυπολογίζονται στη διαμόρφωσή του…
Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του «Ψηφιακού Θεματολογίου» από την Κομισιόν, η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε 55 επιμέρους δείκτες χρήσης και αξιοποίησης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), ενώ μόνον σε 12 δείκτες πλησιάζουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ο μόνος δε από τους 67 δείκτες που αξιολογεί το «Ψηφιακό Θεματολόγιο» και ο οποίος βρίσκεται σε καλή θέση σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, είναι η κάλυψη ευρυζωνικών συνδέσεων που παρέχεται στο σύνολο του πληθυσμού. Αλλά ακόμη και αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι της πολιτείας. Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη, η οικονομική κρίση είναι και αποτέλεσμα της απουσίας αξιοποίησης των ΤΠΕ. «Χωρίς πληροφορική, για να μπορέσουμε να κάνουμε διασταύρωση των στοιχείων… είναι αδύνατον να πιάσουμε ποτέ τη φοροδιαφυγή. Δεν χρειάζεται να κάνουμε αεροφωτογραφίες για να βρούμε τις πισίνες, αν δούμε ότι η κατανάλωση του νερού είναι τεράστια», ανέφερε. Απέδωσε δε την κακοδαιμονία του Δημοσίου στην υιοθέτηση των ΤΠΕ ως εργαλείο διοίκησης, στην απουσία συνέχειας ανθρώπων και στρατηγικών της χώρας γι’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα της νέας τεχνολογίας. «Δεν υπήρξε ποτέ συνέχεια όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων, αλλά πολλές φορές ακόμα και μέσα στις ίδιες κυβερνήσεις» τόνισε.
του Βαγγέλη Μανδραβέλη (Καθημερινή)