Στο διάλογο που ολοκληρώθηκε χθες, συμμετείχαν εκπρόσωποι από τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ), ωστόσο το πόρισμα δεν θα φέρει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας δεδομένου ότι αποχώρησε πριν μερικές μέρες.
Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει στην τρόικα τιςε βασικές αλλαγές που θα επέλθουν στο φορολογικό σύστημα και εν συνεχεία μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει ψηφισθεί από τη Βουλή.
Το πόρισμα σύμφωνα με πληροφορίες που θα δημοσιοποιηθεί, εκτός απροόπτου, σήμερα θα προβλέπει νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ…
Το αφορολόγητο όριο θα διατηρηθεί στα 5.000 ευρώ, ενώ οι κλίμακες θα μειωθούν από οκτώ σε πέντε ως εξής:
– 0% για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.
– 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.
– 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.
– 30% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ευρώ.
– 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Θα προβλέπει επίσης:
- Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και των ειδικών «προνομιακών» καθεστώτων με την πρόβλεψη αντικατάστασή τους από κοινωνικά επιδόματα που θα χορηγούνται στους οικονομικά ασθενέστερους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την φορολογική κλίμακα που προτείνεται ανεβάζει στα ύψη τους φόρους για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
- Επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Στα κριτήρια που θα λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων προβλέπεται να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις, οι δαπάνες, τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα και κινητά, όπως οι μετοχές κ.λπ.), καθώς και άλλες παραμέτρους όπως ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος . Τα αντικειμενικά κριτήρια θα είναι μαχητά.
- Καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα αναφέρεται ότι ο φορολογικός συντελεστής, μπορεί να μειωθεί στο 15%, εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια (η οικονομία να έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις να έχουν επιστρέψει σε κερδοφορία κλπ).
- Επιβολή δυο ενιαίων φόρων στα ακίνητα. Ο πρώτος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και θα κατευθύνεται στα κρατικά ταμεία. Ο δεύτερος φόρος θα ενσωματώνει όλους του δημοτικούς φόρους και θα εισπράττεται υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών το τέλος Ιουνίου όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο. Θα συνοδευτεί με μείωση των συντελεστών φόρου μεταβίβασης στα μέσα επίπεδα της Ε.Ε. ή με την επιβολή φόρου υπεραξίας.
- Δεν προβλέπεται μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ούτε η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή. Ωστόσο στο πόρισμα θα υπάρχει αναφορά στην προοπτική μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ (1% κατά έτος) εφόσον επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι είσπραξης εσόδων από ΦΠΑ.
- Διατήρηση, προσωρινά, των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
- Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
- Αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Πηγή: http://www.matrix24.gr/