Να ξεκαθαρίσει εδώ και τώρα το τοπίο ως προς τις εκλογές θέλουν τα κομματικά επιτελεία αναμένοντας μία κίνηση από τον Λουκά Παπαδήμο μετά από την επιστροφή του από την Κύπρο προκειμένου να δοθεί μία σαφή και ξεκάθαρη «απάντηση» έστω και με έμμεσο τρόπο στη νέα ευθεία παρέμβαση του ΔΝΤ το οποίο δια του Τζέρι Ραϊς- του εκπροσώπου για τις διεθνείς υποθέσεις –μίλησε για «αβεβαιότητα» λόγω των εκλογών σπεύδοντας όμως κομψά να διορθώσει με την επισήμανση ότι αυτό ισχύει πάντα όταν σε μία χώρα στήνονται κάλπες.
Ο κ. Ραϊς όμως ακολουθώντας πιστά τη «γραμμή» του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς,…
Σημειώνεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα ο κ. Μορς είχε εκφράσει ανοιχτά την…προτίμησή του για το αποτέλεσμα των εκλογών και την προοπτική της νίκης για το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ αφού όπως είχε υποστηρίξει «η ξεκάθαρη πλειοψηφία του πληθυσμού υποστηρίζει το πρόγραμμα και θέλει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ»…
Νευρική κρίση στην Αθήνα
Στη Λ. Συγγρού ενημερώθηκαν νωρίς το απόγευμα για τις δηλώσεις Ραϊς και αρχικά αρκέστηκαν σε κάποιες επισημάνσεις από συνεργάτες του κ. Σαμαρά οι οποίοι υπενθύμιζαν ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει συμφωνήσει από την πρώτη στιγμή στην ανάγκη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, όχι όμως και στη «συνταγή» του ΔΝΤ που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα από τη χρεοκοπία.
Αργότερα όμως και αφού είχαν μία σαφή εικόνα για το σύνολο των δηλώσεων του κ. Ραϊς, ο κ. Μιχελάκης ήταν ο πρώτος που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά αποδοκίμασε τις δηλώσεις απαντώντας εμμέσως και στα σενάρια που κυκλοφορούν περί μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών:
«Η Ελλάδα έχει Δημοκρατία. Και οι εκλογές είναι θεμελιώδες στοιχείο του Κοινοβουλευτισμού. Οι εκλογές έχουν αποφασισθεί μαζί με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Δεν αποτελούν πηγή αβεβαιότητας. Ο λαός θέλει και πρέπει να εκφραστεί πολιτικά. Και αυτό θα γίνει άμεσα».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν σε κομματική σύσκεψη στην Ιπποκράτους όταν ενημερώθηκε για τις δηλώσεις Ραϊς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδειξε διατεθειμένος να σχολιάσει. Αργότερα πάντως που η Ιπποκράτους ενημερώθηκε για τη δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη υπήρξε αμηχανία ως προς τον τρόπο που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τόσο η δήλωση από το ΔΝΤ όσο και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΝΔ.
Κοινό μυστικό σε Λ. Συγγρού και Ιπποκράτους είναι πως με αυτές τις δηλώσεις εκπροσώπων της τρόικας, λίγο πριν ανακοινωθεί η επίσημη ημερομηνία των εκλογών, δημιουργούνται συνθήκες αντίδρασης από ένα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων που βλέπουν τους εταίρους και δανειστές μας να παρεμβαίνουν ωμά και στο πολιτικό πέραν του οικονομικού πεδίου δίνοντας, όπως πιστεύουν βουλευτές των δυο μεγάλων κομμάτων, την ευκαιρία στα κόμματα της αριστεράς αλλά και σε δυνάμεις που έχουν χαρακτηριστεί ως «αντιμνημονιακές», ένα μεγάλο πεδίο επικοινωνιακής αντεπίθεσης με αιχμή τη θέση ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει ήδη «πρόβα» συνεργασίας για την επομένη των εκλογών με τις «ευχές» και της τρόικας.