Σε ευθεία γραμμή με τη λογική “περισσότεροι εργαζόμενοι με μικρότερες αμοιβές” υπήρξε η εισήγηση της Κομισιόν για την επιστροφή της Ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο πρόεδρος Μπαρόζο, κατά τη σχετική παρουσίαση, χθες το μεσημέρι στο Στρασβούργο, δεν άφησε και πολλά περιθώρια παρερμηνείας: η πρώτιστη προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ της χώρας και των εταίρων της, δηλαδή η δημοσιονομική προσαρμογή και η ανταγωνιστικότητα. Με βάση τα σχετικά έγγραφα, δηλαδή την αξιολογική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών, την επιστολογραφία με τις Ελληνικές Αρχές, τα ευρήματα της ομάδας Ράιχενμπαχ…
και τις προτάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, της οποίας προΐσταται ο επίτροπος Άντορ, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ της Real News για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να περιμένουν ένα δεύτερο κύμα μειώσεων της τάξης του 15% και συνολικά μειώσεις 40% σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα. Ταυτόχρονα, η αγορά εργασίας θα πρέπει να είναι ο πρώτος τομέας που θα απορρυθμιστεί πλήρως, ώστε να διευκολυνθεί το επιχειρείν.
Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, απηύθυνε μια τριπλή έκκληση, προς: τους εταίρους, τους πολίτες της Ελλάδας και την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Στο καθόλου, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ανησυχητικό του μήνυμα, ο Ζ. Μπαρόζο ζητά από τους εταίρους να συνεχίσουν να στέκονται αρωγοί στην ελληνική προσπάθεια, από τους πολίτες να κάνουν και άλλη υπομονή και από την “διοίκηση” να κάνει την δουλειά της. Μία δεύτερη ανάγνωση, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Κομισιόν, είναι: “Μην διανοηθείτε να υπαναχωρήσετε σε σχέση με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, διότι αυτός θα είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή”, επισημαίνοντας ότι το κλίμα του Νοέμβρη του 2011 (σ.σ. δημοψηφίσματα) δεν είναι και τόσο μακριά.
Συνεπώς η εντολή των Βρυξελλών προς τη χώρα είναι:
1) Να θέσει υπό έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και εσόδων, ούτως ώστε τα δημόσια οικονομικά να καταστούν διατηρήσιμα σε βάθος χρόνου
2) Να εξασφαλίσει τη ροή δανείων προς την πραγματική οικονομία, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διευκόλυνση της εξασφάλισης δανείων υπό συμφέροντες όρους από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
3) Να απελευθερώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα ως μοχλού ανάπτυξης
Πηγή: Real.gr