ΑΠΟΨΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Οι “αγιογράφοι” επέστρεψαν. Με την ίδια επιμονή που το είχαν πράξει και για να εγκαταστήσουν τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου.Και τότε και τώρα, με τον Γιάννη Στουρνάρα, το κατόρθωσαν. Όχι επειδή διαθέτουν μαγικές ιδιότητες ή ευρύ κύκλο επιρροής στο πολιτικό σύστημα, αλλά, κυρίως, διότι αυτή ήταν η βούληση των δανειστών…
Προχθές, μεγάλη πρωϊνή εφημερίδα περιέγραφε το επιθυμητό προφίλ του στελέχους που θα αναλάμβανε το υπ. Οικονομικών: “πρέπει να είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής των εταίρων”. Το λάβαμε το μήνυμα. Και το έλαβαν κι εκείνοι που έπρεπε να πάρουν τηντ ελική απόφαση.
Σήμερα -μεσολάβησε η τοποθέτηση Στουρνάρα στο υπ. Οικονομικών- η ίδια εφημερίδα επιστρέφει αποκαλώντας (στο κύριο άρθρο της) “εξαγώγιμο” τον κ. Στουρνάρα και χαιρετίζει ενθουσιωδώς την επιλογή του.
Αρκετοί συνάδελφοί μου εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο “ασύγκριτο” βιογραφικό του νέου υπουργού. Αναμφίβολα, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακά στην Οξφόρδη, ειδικός σύμβουλος στο υπ. Οικονομικών, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον κύκλο Σημίτη δια του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, αποτελούν μία εξαιρετική πορεία.
Ας σημειωθεί, απλώς, ότι το CV του κ. Στουρνάρα συντίθεται από μία μακρά περίοδο σε κυβερνητικές- κρατικές θέσεις. Υπήρξε, δηλαδή, μέλος του εκσυγχρονιστικού κύκλου που ναι μεν συνέβαλλε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αλλά, από την άλλη, συνευθύνεται δια πράξεων, παραλλείψεων, ανοχής ή…σιωπής για σειρά ολισθημάτων. Από τον χειρισμό της χρηματιστηριακής ευφορίας μέχρι τη δημοσιονομική “δημιουργική” λογιστική και την απόκρυψη των πραγματικών στρεβλώσεων που αποτέλεσμα την αφετηρία της σημερινής καταστροφής.
Δεν θα βιαστούμε να κρίνουμε τον κ. Στουρνάρα. Οι απόψεις του, υπέρ του μνημονίου, ωστόσο, είναι γνωστές και δεν συνάδουν με το κυβερνητικό πρόγραμμα που συνυπέγραψαν Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Μακάρι να ακολουθήσει εκείνος το πρόγραμμα και όχι το…πρόγραμμα εκείνον.
Δεν πρέπει, πάντως, να ξεχνούμε πως η κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Σαμαρά εξελέγη στη βάση δύο προϋποθ΄σεων:
1) να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη,
2) να επαναδιαπραγματεθεί το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με στόχο την ταχύτερη δυνατή απαγκίστρωση απ΄ αυτό.
Αυτή είναι η “δουλειά” του κ. Στουρνάρα. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί προσωπικές του απόψεις και αντικείμενο -πιθανώς- διδασκαλίας στην καθηγητική του έδρα. Για να μην ξεχνιόμαστε…