Κάτω από την…καυτή ανάσα της τρόικας, η έλευση της οποίας προκαλεί και πολιτικό καύσωνα στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο, οι κυβερνητικοί εταίροι προετοιμάζονται για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά το απόγευμα της Παρασκευής…
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί κινητικότητα, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους της τρόικας, ενώ αργότερα θα ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο, με βάσει το οποίο θα διαμορφωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει ο κ. Σαμαράς.
Τα βασικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων οριστικοποιήθηκαν και απομένουν οι λεπτομέρειες που θα συζητηθούν, σε μια νέα συνάντηση, των εκπροσώπων των τριών κυβερνητικών εταίρων, των κκ. Χρ. Λαζαρίδη (ΠαΣοΚ), Κ. Σκανδαλίδη (ΠαΣοΚ) και Δ. Χατζησωκράτη (Δημοκρατική Αριστερά), οι οποίοι και θα συντάξουν το τελικό κείμενο.
Η συζήτηση των τριών στελεχών διήρκεσε δυο ώρες και ετέθησαν όλα τα κρίσιμα θέματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, τα εργασιακά, οι απολύσεις και η εφεδρεία στο δημόσιο τομέα, αλλά και οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων του δημοσίου.
Οι κυβερνητικοί εταίροι, όπως είχε περιγράψει το «Βήμα» εδώ και μέρες, συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσουν άμεσα και με ταχύ ρυθμό οι αποκρατικοποιήσεις και οι συμβάσεις παραχώρησης, αλλά και οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών.
Κοινή γραμμή πλεύσης υπάρχει στους βασικούς άξονες συνεργασίας της τρικομματικής κυβέρνησης, αν και τα σημεία διαφωνίας είναι πολλά και γι’ αυτό και έγινε προσπάθεια να μείνουν στην άκρη, ζητήματα που αποτελούν σημείο τριβής, αφού στόχος είναι να κεφαλαιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η πολιτική συναίνεση που έχει επιτευχθεί.
Για το μείζον θέμα των απολύσεων που θέτει η τρόικα των πιστωτών, η ελληνική τρόικα αποκρούει σθεναρά αυτή την αντίληψη και αντιπροτείνει πλέον την κατάργηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τις υποχρεωτικές μετατάξεις, μετά από σχετική αξιολόγηση των υπαλλήλων.
Η τύχη των δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιαίτερα για εκείνους που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, θα κριθεί σήμερα. Με βάσει τις πληροφορίες που υπήρχαν έως αργά χθες το βράδυ, η απόφαση των κυβερνητικών εταίρων είναι να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να ισχύσει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.
Η συμφωνία που επήλθε και η οποία θα αποτελέσει και τον οδηγό του κ. Σαμαρά στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα, είναι να μην γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο_ 15.000 απολύσεις θέλει η τρόικα έως το 2012_ και να ακολουθηθεί η διαδικασία των μετατάξεων, ενώ η εργασιακή εφεδρεία μπήκε στο…συρτάρι.
Πηγή: tovima.gr