Η προειδοποίηση Ρόμπαϊ προς Σαμαρά, ότι «η Ελλάδα θα αυτοκτονήσει» αν δεν πάρει τα μέτρα, έγειρε την πλάστιγγα για τη σύγκλιση των τριών αρχηγών
Ένα τηλεφώνημα του Αντώνη Σαμαρά προς τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ έκοψε τον γόρδιο δεσμό του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ. Η πολιτική είναι θέμα ρεφλέξ. Και ο Πρωθυπουργός…
ανταποκρίθηκε στον προβληματισμό του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνομιλεί με τεχνικά στελέχη και υπαλλήλους όπως αυτά που απαρτίζουν την τρόικα. Επρεπε να απευθυνθεί στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφαρμόζοντας αυτήν ακριβώς τη συλλογιστική, ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον – μόνιμο – πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Λογικό. Είναι ο θεσμικός εκφραστής της πολιτικής Ευρώπης. Είναι επίσης ένα πρόσωπο που, ειρήσθω εν παρόδω, εκτιμά ιδιαίτερα και ο Βενιζέλος από τις εμπειρίες που είχε ως υπουργός Οικονομικών.
ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ. Ο Σαμαράς βρήκε τον Ρόμπαϊ στη Νότια Αφρική και μάλιστα τον ξύπνησε. Αλλά ο Φλαμανδός, πιστός στο καθήκον, συνομιλούσε μαζί του για σαράντα πέντε λεπτά. Ο έλληνας Πρωθυπουργός τού εξέθεσε την κατάσταση, τα διλήμματα ενώπιον του πακέτου 11,5 δισ., αλλά και τους προβληματισμούς των εταίρων του στην κυβέρνηση. Ο Ρόμπαϊ τον άκουσε και του είπε εν πολλοίς ότι το να μην πάρει η Ελλάδα τα μέτρα τον Αύγουστο «θα ήταν καθαρή αυτοκτονία».
Ολα αυτά τα ανέφερε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου. Η άρνηση να πάρουμε τα μέτρα, εξήγησε ο Σαμαράς, επιφέρει αρνητική έκθεση της τρόικας, άρνηση εκταμίευσης της δόσης του Αυγούστου και, βεβαίως, άρνηση για την επιμήκυνση. Ο ίδιος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η ελληνική κοινή γνώμη έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. «Εγώ προτιμώ τη βεβαιότητα του 2+2 (εννοούσε την επιμήκυνση) από τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης της τρόικας και της ρήξης με την Ευρώπη» είπε. Και πρόσθεσε ότι η ματιά του εστιάζεται στα θετικά αποτελέσματα που θα φέρει η επόμενη δόση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα φέρει ρευστότητα και, συνολικά, τη θετική όψη μιας νέας αξιοπιστίας που αγωνίζεται να κερδίσει η χώρα.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη να βγουν από το Μαξίμου με ενιαία θέση για το πακέτο των 11,5 δισ., δίνοντας μια σαφή εικόνα ενότητας. Οι συνομιλητές του ανταποκρίθηκαν με πρώτο τον Βενιζέλο που συμπαρέσυρε ουσιαστικά και τον Κουβέλη. «Δεν ήρθαμε για να φύγουμε» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δίνοντας τον τόνο της κουβέντας που ακολούθησε.
Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση δεν ξεκίνησε καλά. Ο Βενιζέλος ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Κουβέλης ήταν ενοχλημένοι από το «καδράρισμα» που τους έκανε η δήλωση του υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση της Δευτέρας. Εμμέσως εμφανίζονταν να θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη βάζοντας αστερίσκους και ερωτηματικά στο πακέτο μέτρων. Ο Σαμαράς έπαιξε τον ρόλο του Σολομώντα και κάπως έτσι επήλθε εκτόνωση. Ο υπουργός Οικονομικών εξουσιοδοτήθηκε να διαπραγματευθεί με την τρόικα – που θα μείνει για ακόμη λίγες ημέρες στην Αθήνα. Οι τεχνικές υπηρεσίες θα εργαστούν τις επόμενες εβδομάδες και το πακέτο μέτρων θα οριστικοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου. Από τον Στουρνάρα ζητήθηκε – ιδιαίτερη είναι η αγωνία της ΔΗΜΑΡ για το θέμα αυτό – να είναι όσο το δυνατόν ηπιότερα τα μέτρα για την κοινωνία. Εκτός Μαξίμου ο Κουβέλης αναφέρθηκε ειδικά στα «κοινωνικά αδύναμα στρώματα». Πάντως, στις δικές του δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δεσμευθεί για το περιεχόμενο του πακέτου.
ΕΠΑΝΑΣΥΓΚΟΛΛΗΣΗ. Το κεκτημένο της χθεσινής σύσκεψης είναι η επαναβεβαίωση της στήριξης της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Ο Βενιζέλος, παρότι επανέλαβε τις απόψεις του για σπάσιμο του προγράμματος στα δύο, είπε με έμφαση ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της γιατί δεν υπάρχει πραγματικά άλλη καλύτερη λύση για τη χώρα». Αν ο Κουβέλης επικαλείται την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων και την προσπάθεια αποδέσμευσης από τους επαχθείς όρους του Μνημονίου, ο Βενιζέλος προτίμησε να αποδώσει με έμφαση την πολιτική ευθύνη στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε: «Εφόσον ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η άμεση λήψη των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ είναι αυτό που θα του επιτρέψει στη συνέχεια να συζητήσει διεθνώς και ότι μόνο αυτό διασφαλίζει την καταβολή των επόμενων δόσεων και τη θέση της χώρας στο ευρώ, είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του γιατί αυτός έχει την ευθύνη των χειρισμών και περιμένουμε τα αποτελέσματα».
Η τοποθέτηση απαντάει στο ερώτημα που πλανάτο το τελευταίο εικοσιτετράωρο μεταξύ Μαξίμου και Οικονομίας για το αν ο Βενιζέλος θα αμφισβητούσε τα μέτρα μέχρι σημείου να προκύψει κυβερνητική κρίση ή αν ήταν αυτός ένας τρόπος να κατοχυρώσει τη διαφωνία του και να απεγκλωβιστεί από την πολιτική ευθύνη για το πακέτο των 11,5 δισ.
Του Δημήτρη Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ