Οι δυσάρεστες και αποκαρδιωτικές τοποθετήσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες όχι μόνο περιορίζουν τις προσδοκίες για τη συνάντηση, που έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο,…
αλλά αναγκάζουν την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει την τακτική της για την υποβολή του αιτήματος, προκειμένου να υπάρξει χρονική επιμήκυνση για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έμαθαν το βράδυ της Δευτέρας με αμηχανία, ίσως και έκπληξη, την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε – μετά τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο – ότι δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης. Είχαν προηγηθεί ανάλογες σκληρές τοποθετήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ.
Μπροστά σε αυτή την άκαμπτη στάση των Γερμανών ο πρωθυπουργός επαναπροσδιορίζει την τακτική του. Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι στη συνάντηση δεν θα ληφθούν αποφάσεις και ότι το θέμα της επιμήκυνσης θα τεθεί επισήμως στα ευρωπαικά όργανα κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.
Φυσικά ο κ. Σαμαράς θα εκθέσει την κατάσταση στη χώρα θα τονίσει ότι η ύφεση λόγω και των μνημονίων είναι μεγαλύτερη από ότι είχε εκτιμηθεί και θα υπερασπιστεί την ανάγκη για αλλαγές στο συμφωνηθέν πλαίσιο προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τα χρέη της.
Μέχρι να τεθεί επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης στην Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σαμαράς θέλει να αποτρέψει αρνητικές δηλώσεις από την κ. Μέρκελ και την γερμανική πολιτική ελίτ που θα δυσχεράνουν την κατάσταση. Θα επιδιώξει να πάρει δήλωση της κ. Μέρκελ ότι η Γερμανία είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Επιπλέον θα προσπαθήσει να πείσει την γερμανική ηγεσία να εξαρτήσει την στάση της στο θέμα της επιμήκυνσης από την έκθεση της Τρόικας και από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και την ψήφισή του από το ελληνικό κοινοβούλιο που θα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνουν το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το οποίο θα είναι εξαιρετικά σκληρό καθώς θα περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων άνω των 700 ευρώ, μείωση και κατάργηση επιδομάτων ακόμη και εκείνων για τα οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, σημαντικές περικοπές στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ, νέου τύπου εφεδρεία στο Δημόσιο -για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του κ. Κουβέλη- αλλά και σημαντικές μειώσεις σε πρόνοια, Υγεία, Παιδεία κλπ.
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Καθώς μάλιστα το επιχείρημα των σκληρών της Ευρώπης και της γερμανικής ελίτ έναντι της χώρας μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα χρηματοδότηση -που θα κοστίσει η επιμήκυνση του προγράμματος- η ελληνική ηγεσία έχει επεξεργαστεί προτάσεις ώστε το κόστος της επιμήκυνσης να περιοριστεί στο ελάχιστο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών μελών και εν τέλει να καλυφθεί από την ελληνική οικονομία από την στιγμή που θα περάσει σε φάση ανάπτυξης. Γενικότερα ο κ. Σαμαράς με δεδομένη την σκληρή στάση της γερμανικής πλευράς θέλει να κερδίσει χρόνο ώστε το θέμα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη να τεθεί στο πλαίσιο των γενικότερων αποφάσεων που θα ληφθούν ξεκινώντας από την Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Παράλληλα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο ευρώ και ότι θα πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα όσο σκληρά κι αν είναι για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.
Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να μεταθέσει τις κρίσιμες αποφάσεις ώστε όταν το πακέτο των μέτρων έλθει στην Βουλή οι βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να βρεθούν μπροστά το δίλημμα είτε να το ψηφίσουν είτε να ανοίξουν τον δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Πηγη΄: protothema.gr