ΛΑΤΣΗΣ, ΣΑΛΛΑΣ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ
Αργά αλλά σταθερά το παζλ του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ελλάδα αρχίζει να συμπληρώνεται. Η κίνηση της Πειραιώς για την απόκτηση του ελέγχου της Geniki Bank δεν συνιστά παρά ένα ακόμα κομμάτι του, που έρχεται να προστεθεί στην «αλυσίδα» των υπολοίπων. Και έπονται κι άλλα, με σημαντικότερο αυτό της Εμπορικής, η οποία στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί στο «άρμα» ποιου από τους τρεις ενδιαφερόμενους ομίλους θα καταλήξει…
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της τελευταίας πρωθυπουργικής επίσκεψης στο Παρίσι. Επίσης, επιμένουν ότι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank έχουν καταθέσει παρεμφερείς προτάσεις στην Credit Agricole, γι’ αυτό και όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, «όλα θα κριθούν στη λεπτομέρεια».
Για παράδειγμα, το ύψος της ρευστότητας που θα ζητηθεί από τους Γάλλους να αφήσουν στην ελληνική θυγατρική τους φεύγοντας. Η συγκεκριμένη παράμετρος θεωρείται και είναι από τις σημαντικότερες και έχει κρίνει ολόκληρα projects.
Προϊστορία
Χαρακτηριστική περίπτωση; Πριν η Τράπεζα Πειραιώς κινηθεί για την Geniki Bank, ήταν η Εθνική που είχε κάνει την πρώτη προσέγγιση. Για την ιστορία και όχι μόνον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το πρώτο διερευνητικό βήμα είχε γίνει ακριβώς πριν από ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2011. Η απάντηση που είχε δοθεί τότε από τη μητρική Societe Generale ήταν αρνητική.
Οι Γάλλοι, σε εκείνη τη φάση, δεν ήθελαν να πουλήσουν. Ωστόσο, η Εθνική επανήλθε λίγο αργότερα, με βελτιωμένη προσφορά, σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά σε εκείνο της ρευστότητας, η πρόταση έκανε λόγο για περίπου 900 εκατ. ευρώ. Η SoGen διαπραγματευόταν για 700 εκατ. και οι συζητήσεις οδηγούνταν στο peak τους, όταν, σχεδόν από το πουθενά, εμφανίστηκε στην Αθήνα ένα ουκρανικό fund το οποίο εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την Geniki.
Οι Γάλλοι ξεκίνησαν τις συζητήσεις και μαζί τους, γεγονός το οποίο, όπως ήταν φυσικό, δυσαρέστησε την Εθνική, η οποία διακριτικά αποσύρθηκε. Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Societe Generale και των Ουκρανών δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, διότι παρενέβη η Τράπεζα της Ελλάδος. Και εννοείται ότι για την Εθνική το κεφάλαιο είχε πλέον κλείσει οριστικά, ενώ και το fund από το Κίεβο δεν ξαναέδωσε ποτέ «σημεία ζωής» στην Ελλάδα. Ωστόσο, το περιστατικό είναι ενδεικτικό του τι διημείφθη κατά καιρούς στο παρασκήνιο, χωρίς ποτέ να δει το φως της δημοσιότητας. Αντιθέτως, τώρα οι εξελίξεις, έχοντας πάρει καταιγιστικό ρυθμό, δείχνουν να μη σταματούν με τίποτα.
Ετσι, το επόμενο κομμάτι του παζλ μετά το project της Geniki Bank, που βρίσκεται πλέον στις λεπτομέρειές του (δηλαδή, στο liquidate που θα αφήσουν πίσω τους οι Γάλλοι της Societe Generale), «ακούει» στο όνομα Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.). Με εντολή του υπουργείου Οικονομικών και τις «ευχές» του Μεγάρου Μαξίμου ξεκινάει η διαδικασία αποκρατικοποίησής του. Πληροφορίες ήθελαν το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει την προώθηση του project ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, με παρέμβαση της τρόικας, πρώτα θα δημοσιευθούν τα εξάμηνα αποτελέσματα του οργανισμού και έπειτα από ένα εύλογο διάστημα (ενός – δύο μηνών) θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Επίσης, η τρόικα επιθυμεί προηγουμένως να στελεχωθεί το ΤΧΣ, που θα παίξει κομβικό ρόλο.
Για την περίπτωση του Τ.Τ. ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί πιθανόν από Εθνική και Eurobank, οι οποίες ελέγχουν περίπου το 13% των μετοχών του (για την ακρίβεια, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους από περίπου 6,5% η κάθε μία). Πολλά, πάντως, θα εξαρτηθούν και από την τελική κατάληξη που θα έχει η διεκδίκηση της Εμπορικής, διαδικασία στην οποία συμμετέχουν και οι δύο εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι του Τ.Τ.
Δεδομένο, ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και αυτό το μέτωπο θα έχει κλείσει, ενώ νωρίτερα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Credit Agricole από την Εμπορική, ανεξαρτήτως του τι λένε οι Γάλλοι.
Εν προκειμένω, οι ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις ξεκαθαρίσουν οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης, κάτι το οποίο, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
(από την Καθημερινή της Κυριακής)