Με ένα ράλι ανακούφισης αλλά και με προσμονή για άμεσες, «πειστικές» ως προς την διαχείριση της κρίσης στην Ευρώπη, αν όχι από τους πολιτικούς, τουλάχιστον από τους οικονομικούς της ταγούς αντέδρασαν οι αγορές στις εξαγγελίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι,…
ο οποίος εκπλήρωσε τις προσδοκίες για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ με τίτλο «Monetary Outright Transactions – MOT» προβλέπει απεριόριστες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε να “διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης”.
Παράλληλα η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για δεύτερο διαδοχικό μήνα τα βασικά της επιτόκια μετά τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την περίπτωση τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών.
Οι θετικότατες αυτές εξελίξεις συνέπεσαν με την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσει το επιτόκιό της στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο του 2009, ενώ κράτησε αμετάβλητο και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων στα 375 δισ. λίρες, αλλά και με εντυπωσιακά θετικά στοιχεία – πέραν πάσης αισιόδοξης πρόβλεψης – από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράψουν ράλι, στη δε αμερικανική αγορά εν μια νυκτί να «διαγραφεί» σχεδόν το σύνολο των απωλειών από το ξεκίνημα της κρίσης! Ενδεικτικό είναι το κλείσιμο του S&P σε νέα υψηλά τετραετίας:
Επί της ουσίας οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν ένα μίνι-ράλι άνω του 3%. Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 2,3% στις 271,67 μονάδες, ενώ ο δείκτης των αγορών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 κέρδισε 3,4%.
Ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε άνοδο 2,91% στις 7.167,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,06% στις 3.509,88 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 2,11% στις 5.777,34 μονάδες. Ο ισπανικός IBEX 35 έκανε άλμα 4,91%, ο ιταλικός FTSEMIB κέρδισε 4,31%, ενώ ο ελβετικός SMI έκλεισε στο +1,6%.
Στη Wall Street ο Dow σημείωσε άνοδο 1,87%, στις 13.292,00 μονάδες, ο S&P με κέρδη 2,04% στις 1.432,12 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 2,17% στις 3.135,81 μονάδες.
Ταυτόχρονα το ευρώ ενισχύθηκε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στα 1,26 έναντι του δολαρίου, αλλά και ο χρυσός έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών με την τιμή του συμβολαίου, παραδόσεως Δεκεμβρίου, να ενισχύεται κατά 11,60 δολάρια ή 0,7% στα 1.705,60 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Μαρτίου.
Επί της ουσίας «υπεύθυνος» για όλα αυτά είναι ο Μάριο Ντράγκι. Ο οποίος το μεσημέρι της Πέμπτης ανακοίνωσε επισήμως την απεριόριστη αγορά ομολόγων μέχρι και διάρκειας 3 ετών, τα οποία και στην συνέχεια θα ακυρώνονται.
Το στοιχείο αυτό οδηγεί σε υποχώρηση των spreads στο σύνολο των περιφερειακών ευρωπαϊκών ομολόγων και δημιουργεί περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να σταθεροποιηθεί εντός του ενιαίου νομίσματος.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι προϋπόθεση για τέτοιες κινήσεις θα είναι οι οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών να υλοποιούν τα προγράμματα της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε ο συνδυασμός των δυο να επαναφέρει τις ευρωπαικές οικονομίες σε ελεγχόμενη κατάσταση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ύφεση μπορεί να ξεφύγει το 2013 για την ευρωπαϊκή οικονομία φθάνοντας από 0,4% στο 1,4%, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα του 2%.
Τόνισε ότι η ζήτηση για δάνεια στην Ευρώπη παραμένει ασθενής τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, εκφράζοντας την γενικότερη αδυναμία της οικονομίας.
Με την ακύρωση των αγορασθέντων ομολόγων από την ΕΚΤ δεν θα αυξάνεται η προσφορά χρήματος, άρα αποφεύγεται το περίφημο τύπωμα, ενώ οι κινήσεις της ΕΚΤ θα ανακοινώνονται σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ καλωσορίζει το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων και είναι έτοιμο να συνεργαστεί, ανακοίνωσε την Πέμπτη η επικεφαλής του ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναφέρει:
“Καλωσορίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο της ΕΚΤ, το Οutright Monetary Transactions, για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων κρατών που αποδέχονται τη στήριξη του EFSF και ESM για τα μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής του και την προσκόλληση στις απαιτούμενες δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός του πλαισίου λειτουργίας του.
H αποφασιστική εφαρμογή του νέου προγράμματος παρέμβασης θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να στηριχτούν οι προσπάθειες των κρατών για τη διασφάλιση χρηματοδότησης με λογικό κόστος, την ώρα που εφαρμόζουν την μακροοικονομική προσαρμογή. Βλέπουμε τη δράση της ΕΚΤ ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ζώνη του ευρώ”.
Όμως σύμφωνα με την γερμανική κεντρική τράπεζα η αγορά κρατικών ομολόγων απότην ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στην χρηματοδότηση των κρατών μέσω του τυπώματος χρήματος.
«Οι παρεμβάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων ενέχουν τον πρόσθετο κίνδυνο, η κεντρική τράπεζα τελικά να αναδιανείμει σημαντικά ρίσκα στους φορολογούμενους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.
Η Bundesbank υπογραμμίζει ότι υπάρχει ρίσκο, η νομισματική πολιτική να εξαρτηθεί υπερβολικά από την δημοσιονομική πολιτική. «Εάν το πρόγραμμα οδηγήσει σε καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των χωρών να λύσουν την κρίση», σημειώνει, προσθέτοντας ότι ο κ. Weidmann εξέφρασε την κριτική του στάση στις αγορές ομολόγων, κατά τις τελευταίες συζητήσεις.
Πάντως ενώ η Bundesbank «γκρίνιαζε» και πάλι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καλά λόγια να πει ΚΑΙ για την Ελλάδα!
Συγκεκριμένα, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην τελετή βράβευσης του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Συνέδριο του Σαν Σουσί, στο Πότσνταμ, τόνισε πως «η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική τους πολιτική, ενώ και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιτευχθεί περισσότερα από όσα θεωρούσαμε εφικτό πριν από λίγα χρόνια»…
Ο κ. Σόιμπλε μάλιστα εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιβίωση του κοινού νομίσματος, λέγοντας: «Το ευρώ είναι και θα παραμείνει σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όποιος επενδύει στο αντίθετο, θα χάσει».
Τέλος ο Γερμανός υπουργός υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης διαχείρισης της κρίσης, τονίζοντας ότι «ο δρόμος είναι επώδυνος, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή».