Σε πολιτική μετωπικής συγκρουσης με τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών προχωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε χτες τον ΟΠΑΠ υποσχέθηκε ότι ως κυβέρνηση θα επαναφέρει στον έλεγχο του Δημοσίου τον υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμό. Την ίδια στιγμή προανήγγειλε ότι το κόμμα του δεν αναγνωρίζει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), τη σύνθεση της διοίκησης του οποίου χαρακτηρίζει παράνομη,…
και κατ’ επέκταση δεν αναγνωρίζει καμία από τις συμβάσεις που θα υπογράψει με ιδιώτες επενδυτές τους οποίους προειδοποίησε «να προσέξουν πολύ». Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε με τους εργαζομένους του ΟΠΑΠ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σαφέστατο στίγμα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ επιχείρησε να στείλει μήνυμα προς τους μελλοντικούς επενδυτές – όχι μόνο του 33% του ΟΠΑΠ – λέγοντας ότι θα ακυρώσει τις συμβάσεις. Οι δηλώσεις Τσίπρα προκάλεσαν πινγκ-πονγκ ανακοινώσεων μεταξύ των γραφείων Τύπου κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε για «κρατικίστικη αντίληψη» και «λαϊκισμό» την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ λίγο αργότερα ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε μιλώντας για «απαράδεκτο ξεπούλημα του ΟΠΑΠ» στο οποίο θα πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας.
Ειδικότερα για την περίπτωση του ΟΠΑΠ ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για δύο σκάνδαλα: σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ένα αφορά στην εμπλοκή της εταιρείας Freshfield ως νομικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ ενώ την ίδια στιγμή «εκτελεί χρέη συμβούλου ενός από τους βασικούς ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, της βρετανικής Betfair» και το άλλο, ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τοποθετήθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και όχι με την κοινοβουλευτική διαδικασία, γεγονός που καθιστά άκυρες τις υπογραφές των μελών της. Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, η εν λόγω δικηγορική εταιρεία την οποία επέλεξε η προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου δεν έχει αναλάβει καμία μέχρι τώρα δουλειά στην Ελλάδα, ενώ «πρόκειται για την κορυφαία εταιρεία στο είδος της παγκοσμίως». Οι ίδιες πηγές αποδίδουν τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ στο ότι η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία είχε καταθέσει το 2010 τις απόψεις της κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του νόμου για τα τυχερά παίγνια (4002/2010). Τότε, όπως λένε κύκλοι του Ταμείου, είχε καταγγελθεί από ανταγωνιστικό δικηγορικό γραφείο της Freshfields ότι οι απόψεις που είχε διατυπώσει η βρετανική εταιρεία ταυτίζονται απόλυτα με εκείνες του συνδέσμου Remote Gambling Association, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εταιρειών του διαδικτυακού τζόγου. Το Ταμείο είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη βρετανική εταιρεία – που όπως λένε κύκλοι του θεωρήθηκαν ικανοποιητικές – προσθέτοντας ότι στη σύμβαση που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 συμπεριλήφθηκαν αυστηρές ρήτρες σχετικά με τυχόν «σύγκρουση συμφερόντων».
Πηγή: Τα Νέα (Μαρία Νταλιάνη)