Την ανάγκη να εκταμιευτεί άμεσα το σύνολο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην χώρα και στην πραγματική οικονομία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της.
Αύριο το πρωί, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υπογράμμισε τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας ότι αυτές φέρνουν αποτελέσματα, αλλά και στην πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό, αλλά και στον διαρθρωτικό τομέα.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την Τρόικα, μέσα στις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας και τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Τρόικα.
Μιλώντας δε για ανεξέλεγκτη ανεργία, τόνισε ότι χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή για την προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, βάσει και της πρότασης Ρομπάι. Άλλωστε υπογράμμισε αν αυτή η χρυσή τομή είχε εφαρμοσθεί εξ’ αρχής «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».
Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Α.Μέρκελ την Παρασκευή το πρωί (10:30 ώρα Ελλάδος).
Ενημέρωση για τα βήματα της Ελλάδας
Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς, καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης.
Επίσης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πρόβλημα της ανεργίας που έχει φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας και τις επιπλοκές που δημιουργεί.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην πρόταση Ρομπάι.
Σχολίασε δε, ότι αν η «χρυσή τομή» μεταξύ της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προσέγγισης είχε εφαρμοσθεί εξαρχής στην Ελλάδα, «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».
Ελπίδα ότι η Σύνοδος θα στηρίξει τη χώρα
Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφραζαν από τις Βρυξέλλες συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να υιοθετήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα.
Παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα «είναι πολύ κοντά».
Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ παραμένουν μερικά ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ. εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ).
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, διπλωματικές πηγές επανέλαβαν ότι τα μέτρα για το 2013 αντιστοιχούν σε 9,2 δισ. ευρώ.
Σημείωσαν, επίσης, ότι εξοικονομούνται 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τα επόμενα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο προϋπολογισμός του 2013 θα πρέπει να έχει κατατεθεί και να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, πριν από το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, το οποίο αναμένεται να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 31,5 δισ. ευρώ.
Όπως εξήγησαν στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, κατά κάποιο τρόπο, να εξουσιοδοτεί το Eurogroup να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.
«Κινούμαστε ενάντια στο ρολόι» δήλωσαν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικές πηγές.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμα πρόοδος και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους.
Εξέφρασαν, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.
ΠΗΓΗ: in.gr