Στο επικείμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για την προσεχή Τρίτη, 20 Νοεμβρίου, στρέφει, πλέον, το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι η νέα αυτή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα σηματοδοτήσει το τέλος της ευρωπαϊκής κωλυσιεργίας και θα ανάψει το οριστικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση της σούπερ δόσης των 44 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας…
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς που γύρισε «αισιόδοξος» από τις συναντήσεις που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους την Τρίτη στις Βρυξέλλες, τόσο για το θέμα της δόσης, όσο και για τη συνέχιση της ροής κοινοτικών κονδυλίων για την επταετία 2014-2020, συνεχίζει τις διεθνείς επαφές του, προκειμένου να αποτραπεί κάθε απρόοπτο που θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι «η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά» και εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τις αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι είχε τρία θετικά μηνύματα:
* Πρώτον, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, «αναγνωρίστηκαν πλήρως οι θυσίες της Ελλάδας», και, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας «απομακρύνθηκε ο κίνδυνος της δραχμοφοβίας».
* Δεύτερον, ανακοινώθηκε επίσημα η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και
* Τρίτον, ξεπεράστηκε το θέμα του εξωτερικού λογαριασμού, καθώς απεσύρθη η «ιδέα» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δεσμεύονται τα χρήματα των δόσεων σε λογαριασμό της ΕΚΤ και παρέμεινε η ισχύουσα ρύθμιση της κατάθεσης στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Η κόντρα Γερμανίας – ΔΝΤ και η «κακή» και η «καλή» ρήτρα
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι «απομένουν ελάχιστες, τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες» για την εκτέλεση των ήδη συμφωνημένων με την τρόικα που «θα κλείσουν οριστικά στις επόμενες μέρες».
Τα ζητήματα αυτά, που σχετίζονται με τους σκληρούς όρους που θέτουν παράγοντες της ΕΕ και κυρίως η γερμανική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση της σούπερ δόσης, απασχολούν την κυβέρνηση, αλλά στελέχη της εκτιμούν ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν τροχοπέδη.
Για παράδειγμα, η αυτόματη περικοπή των προϋπολογισμών των υπουργείων, όταν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι, για λόγους που δεν οφείλονται στην ύφεση, έχει ήδη ρυθμιστεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 29 Οκτωβρίου, λένε στην κυβέρνηση, χωρίς, πάντως να αποκλείουν, αν απαιτηθεί, να υπάρξει ενίσχυση αυτού του πλαισίου.
Από την άλλη, εκτιμάται ως «θετική εξέλιξη» η προβλεπόμενη ρήτρα, σύμφωνα με την οποία, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα έσοδα υπερβούν την πρόβλεψη, τότε το πλεόνασμα θα κατευθύνεται κατά 30% στην εξόφληση του χρέους και το υπόλοιπο 70% σε κοινωνικές παροχές και αναπτυξιακά έργα.
Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, μίλησε και για την «διαφορά προσέγγισης» που παρατηρείται μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αποδίδοντας σε αυτό την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης.
Η ανοιχτή σύγκρουση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ με τους ιθύνοντες της ευρωζώνης και κυρίως με τον κ. Σόιμπλε, απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η ελληνική πλευρά δεν παρεμβαίνει στην αντιπαράθεση, εκτιμώντας ότι «θα βρεθεί σύντομα λύση», η οποία ενδεχομένως να περιγράφεται στην πολυαναμενόμενη έκθεση της τρόικας, η οποία θεωρείται πιθανό να είναι έτοιμη ως το Eurogroup Τρίτης.
Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η σύντομη εκταμίευση της δόσης θα βελτιώσει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα, καθώς θα δημιουργηθεί ελπίδα ανάκαμψης που θα εκτονώσει την κοινωνική ένταση που προκάλεσαν τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα.
Πηγή: protothema.gr