Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επικύρωση της εκταμίευσης των δόσεων του δανείου εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας…
Και οι δύο τόνισαν ότι η σημερινή απόφαση του Eurogroup δημιουργεί τις προυποθέσεις και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να σταθεί όρθια, ωστόσο αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρέπει με ταχείς ρυθμούς να προωθηθεί το νέο φορολογικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές για το άνοιγμα των αγορών.
To φορολογικό θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο στη Βουλή, αλλά δύσκολα θα ψηφιστεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, που διακόπτει για τις γιορτές.
Το πιο πιθανό είναι ότι η συζήτηση και η ψήφιση θα μετατεθούν για το νέο έτος, καθώς άλλωστε αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων. Πάντως, και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έδωσαν έμφαση στο φορολογικό νομοσχέδιο, κάνοντας σαφές ότι παρακολουθούν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το θέμα των υπαλλήλων της Βουλής και απάντησε ότι “εγώ και η κυβέρνησή μου εκβιασμούς δεν δεχόμαστε. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση”.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι είναι σταθερή η απόφαση της κυβέρνησης “να καταργηθούν τα προνόμια, να εξομοιωθούν με τους άλλους υπαλλήλους, με μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ που παίρνουν”.
Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς ανέφερε: “Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος, τελειώνουν οι πιέσεις, οι εκβιασμοί για έξοδο απο το ευρώ. Η Ελλάδα κερδίζει την ευκαιρία να βγει από την κρίση όρθια και όχι γονατισμένη. Τα χρήματα της εκταμίευσης και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν δικαίωση για την πολιτική των τριών κομμάτων που πίστεψαν στην αναγέννηση της Ελλάδας και όχι στην καταστροφή της. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και τους βουλευτές τους και τους βουλευτές της ΝΔ.
Είναι όμως και μία αφετηρία για την Ελλάδα, και είναι δικαίωση γιατί θα πάρουμε 52,5 δισ., πράγμα που δεν είχε τολμήσει κανείς να προβλέψει. Από αυτά, τα 40 δισ. θα μείνουν μέσα στη χώρα. Από τα υπόλοιπα τα 11 δισ. θα σβήσουν 20 δισ. χρέος. Όλα αυτά πέρα και πάνω από την χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεχρεώσουμε όσα χρωστά το κράτος στους ιδιώτες. Θα αποκατασταθεί η ρευστότητα, ώστε να δοθούν δάνεια και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η αβεβαιότητα θα εξαφανιστεί και θα γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Καποιοι δεν τα πίστευαν αυτά και νόμιζαν ότι θα μας πετάξουν έξω από την ΕΕ”.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “κόψαμε περισσόερο χρέος απ’ ό,τι έχει ποτέ κοπεί και στα επόμενα χρόνια θα μειωθούν οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια. Για πρώτη φορά αλλάζει το μείγμα οικονομικής πολιτικής και δημιουργούνται οι προυποθέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη. Είναι ημέρα ελπίδας η σημερινή, καθώς σηματοδοτεί ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση. Κερδίσαμε την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό, θα κερδίσουμε την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στο εσωτερικό”.
Δηλώσεις έκανε και ο υπουργός των Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, κάτι που δεν συνηθίζεται σε Συνόδους Κορυφής και είναι ενδεικτικό της αναγνώρισης του πρωθυπουργού.
Είπε ο κ. Στουρνάρας: “Με τη σημερινή απόφαση επιβραβεύεται μία προσπάθεια πολλών μηνών της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στήριξαν, ήταν περίοδος που δουλέψαμε πολύ μέρα και νύχτα. Από τα 34,3 δισ. της πρώτης δόσης, τα 16 δισ. θα πάνε για τις τράπεζες, τα 7 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλες του Δημοσίου και 11,3 δισ. για μείωση του δημοσίου χρέους”.
Συνολικά από τη ρύθμιση, είπε ο κ. Στουρνάρας, θα υπάρξει μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. Ο τρόπος με τον οποίο έγινε, δίνει επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα από τα 109 δισ. του αρχικού δανείου.
«Με την εκταμίευση καλύψαμε την αναγκαία συνθήκη για την παραμονή στο ευρώ, η χώρα πρέπει να εκπληρώσει και την ικανή συνθήκη που είναι το φορολογικό νομοσχέδιο και οι διαρθρωτικές αλλάγες, η απελευθέρωση των αγορών, η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, οι ιδιωτικοποιήσεις. Όλα αυτά θα διώξουν μία κι έξω την αβεβαιότητα που τύλιγε τη χώρα. Η Ελλάδα πήρε μία μεγάλη ανάσα, κέρδισε χρόνο για να μεταστρέψει την τάση της οικονομίας, να μειωσει την ανεργία, να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Όσοι πόνταραν στη χρεοκοπία της Ελλάδας έχασαν χρήματα, όσοι πόνταραν στην επιτυχία της νιώθουν δικαιωμένοι» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: protothema.gr