Ένα 24ωρο μετά την μεταφορά του στον Κορυδαλλό ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέθεσε προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψής του. Και ενώ ο επιχειρηματίας ζητεί να αποφυλακιστεί επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, τρεις συγκατηγορούμενοι του στελέχη της Proton Bank οδηγούνται στη φυλακή.
Συγκεκριμένα, προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στην 2η ειδική ανακρίτρια κ. Ιωάννα Χατζάκη, οι κατηγορούμενοι Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας και Δημήτρης Σαραμαντής, στελέχη της Proton Bank που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης κεφαλαίων της τράπεζας, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Ως κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση αυτή φέρεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λ. Λαυρεντιάδης που πλέον κρατείται στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλό, (εκεί όπου κρατούνται οι «επώνυμοι» κατηγορούμενοι του «λευκού κολάρου») και τώρα ζητεί την αποφυλάκισή του υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ύποπτος φυγής καθώς και ότι από την παραμονή του στον Κορυδαλλό μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στην ήδη επιβαρυμένη υγεία του.
Τώρα, σε ότι αφορά τους τρεις κατηγορουμένους που κρίθηκαν προφυλακιστέοι η ανακρίτρια είχε εκδώσει ένταλμα για τη σύλληψή τους. Οι απολογίες τους ήταν μαραθώνιες.
«Αδειάζουν» τον Λαυρεντιάδη
Στην απολογία του ο Τρ. Κολλίντζας, αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον της ανακρίτριας αναφέρθηκε στην παραίτηση του από την τράπεζα όταν διαπίστωσε, όπως φέρεται να είπε, ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν εκπλήρωνε τις δεσμεύσεις του σχετικά με τη διοίκηση της τράπεζας. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι δεν αποτελούσε πρόσωπο του περιβάλλοντος Λαυρεντιάδη ούτε μεθόδευσε δανειοδοτήσεις. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει αν οι συμβάσεις του ομίλου Λαυρεντιάδη ήταν εικονικές.
«Δεν παραπλανήσαμε, παραπλανηθήκαμε» φέρεται να υποστηρίζει ο συγκατηγορούμενός του Δ. Σαραμαντής, αναφέροντας ότι είχε άγνοια για ότι συνέβαινε και αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων. Ως θύμα του βασικού μετόχου, δηλαδή του Λ. Λαυρεντιάδη, εμφανίστηκε και ο Αντώνης Αθανάσογλου.
Συμπαράσταση στον Κολλίντζα
Εν τω μεταξύ, την συμπαράστασή τους στον Τρύφωνα Κολλίντζα, συνάδελφο τους πανεπιστημιακό εξέφρασαν με επιστολή τους προς την ανακρίτρια 11 πανεπιστημιακοί καθηγητές. Την επιστολή υπογράφει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Επίσης, επιστολή στην ανακρίτρια έστειλε και ο μαθητής του Τρ. Κολλίντζα καθηγητής πλέον στον MIT Γεώργιος – Μάριος Αγγελέτος. «Είναι ασύμβατες οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει με την ακαδημαϊκή του προσωπικότητα και το προσωπικό του ήθος» αναφέρει στην επιστολή του προς την κ. Χατζάκη.
Το κατηγορητήριο
Το κατηγορητήριο που συνέταξε η ειδική ανακρίτρια αποδίδει σε 33 πρόσωπα μεθόδευση προκειμένου να αντλούνται κεφάλαια από την Proton Bank, που υπολογίζονται στα 700 εκατ. ευρώ, καθ’ υπόδειξη Λαυρεντιάδη, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν σε εταιρείες που βρίσκονταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του επιχειρηματία. Παράλληλα, στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος και για ζημία του ελληνικού δημοσίου λόγω της υπαγωγής της τράπεζας Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων και Επενδύσεων.
Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους αφορούν σε πέντε αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, απάτη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου του 1608/1950, υπεξαίρεση, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απιστία. Κατηγορίες, που όπως είναι διατυπωμένες, αν αποδειχθούν επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων.
«Εικονικές συμφωνίες»
«Ενεργώντας από κοινού συγκροτήσατε και ενταχθήκατε ως μέλη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα επιδιώκοντας τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων» αναφέρει η ανακρίτρια και παράλληλα σημειώνει: «Μεθοδεύσατε την άντληση κεφαλαίων από την Proton Bank με τη συνεργασία τρίτων φαινομενικά άσχετων με τον άνω όμιλο επιχειρηματιών και των εταιρειών τους, που ενεργούσαν αληθώς κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών συμφερόντων του και όχι προς ευόδωση των υπ΄ αυτών επικαλούμενων επιχειρηματικών σχεδίων, δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνιών εξαγοράς εταιρειών, κλάδων δραστηριότητας και εν γένει συνεργασιών που χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από την άνω τράπεζα».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «για την επίτευξη του σκοπού αυτού ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέστη αρχικά βασικός μέτοχος της Proton Bank και ασκώντας πλέον κυριαρχική εξουσία στην λειτουργία της μερίμνησε για την τοποθέτηση ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, προσώπων πλήρως ελεγχόμενων από αυτόν ,που αποτελούσαν την πλειοψηφία του».
Σκοπός ήταν σύμφωνα με την ανακρίτρια, ο επιχειρηματίας «να διασφαλίσει τη σύμφωνη για τα ατομικά και εταιρικά συμφέροντά του, λειτουργία της διοίκησης της τράπεζας». Μάλιστα, η κ. Χατζάκη καταλογίζει σε όλους τους κατηγορουμένους πως συνεργασία των εν λόγω προσώπων προέβησαν τεχνηέντως σε αποδυνάμωση των εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών της τράπεζας ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία άμεση και ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του ομίλου εταιρειών Λαυρεντιάδη, μέσω τυπικά άσχετων με τον όμιλο φυσικών και νομικών προσώπων.
Τέλος, την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθεί η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου επίσης στέλεχος της Proton Bank, ενώ ασύλληπτος εξακολουθεί να παραμένει ο στενός συνεργάτης του Λ. Λαυρεντιάδη, Πέτρος Κυριακίδης.
ΠΗΓΗ: protothema.gr