«Πολιτικό της χρονιάς» για το 2012 ανακηρύσσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», η οποία στο σημερινό της φύλλο δημοσιεύει πολυσέλιδο αφιέρωμα στις προσωπικότητες της χρονιάς που τελειώνει. Το άρθρο για τον κ. Σαμαρά, με τίτλο «Ο Ακλόνητος», έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο οποίος περιγράφει την πορεία του Έλληνα πρωθυπουργού, εκφράζει σεβασμό προς το πρόσωπό του, αλλά και την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρει».
«Η απόφαση να εκλέξουμε τον Αντώνη Σαμαρά “Πολιτικό της χρονιάς” δεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερη. Το 2012 ήταν η χρονιά του», αναφέρει ο κ. Γκένσερ και σημειώνει ότι «δεν τον οδήγησε στην πρωθυπουργία μια ευθεία πορεία, αλλά μάλλον μία πορεία με στροφές». Ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός αναφέρεται στο ξεκίνημα της πολιτικής καριέρας του κ. Σαμαρά και στις σπουδές του στις ΗΠΑ, για να καταλήξει: «Γνωρίζει τον κόσμο και ο κόσμος τώρα γνωρίζει εκείνον». Εξηγεί δε, ότι ο ίδιος γνώρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό όταν και οι δύο ήταν υπουργοί Εξωτερικών των χωρών τους. «Προς το τέλος της θητείας μου τον γνώρισα ως συνάδελφο και τον εκτίμησα», σημειώνει ο κ. Γκένσερ. «Μου τον εμπιστεύθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας παλιός και δοκιμασμένος φίλος κι εγώ τον υποδέχθηκα στον κύκλο των συναδέλφων μου με ανοιχτές αγκάλες και, λόγω των συστάσεων του παλιού μου φίλου, τον υποδέχθηκα ακόμη με μεγάλη περιέργεια και καλή διάθεση», συνεχίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και διευκρινίζει ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν είχαν αρνητική επίπτωση στις φιλικές του σχέσεις με κανέναν από τους συμμετέχοντες. «Στο τέλος υπήρξε και υπάρχει ο σεβασμός και η εκτίμηση για το σημαντικό έργο ζωής του Έλληνα πολιτικού», υπογραμμίζει.
Ο κ. Γκένσερ περιγράφει την αποχώρηση του κ. Σαμαρά από την νέα Δημοκρατία, την ίδρυση του κόμματός του και την επιστροφή του, αλλά και τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. Παρά το γεγονός ότι το κόμμα του δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, επισημαίνει ο γράφων, «φάνηκε πολύ γρήγορα ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για την εκλογή στη θέση του πρωθυπουργού» και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Ένα αξίωμα, το οποίο ήταν σαφές ότι θα απαιτούσε από τον κάτοχό του το απόλυτο – ικανότητα επιβολής, αυτοπεποίθηση και προ πάντων ανάληψη ευθύνης. Σε αυτές λοιπόν τις ώρες ευθύνης, από τον πολιτικό, ο οποίος κατά το παρελθόν κατέκρινε την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων λιτότητας, έγινε ο πολιτικός ο οποίος αναγνώρισε τι απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή την κατάσταση. Ακόμη περισσότερο, ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος όχι μόνο το αναγνώρισε, αλλά δέχθηκε και να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Μια πρόκληση, η οποία απαιτούσε να μιλήσει για τις παραλείψεις τις δικές του, αλλά και της Ελλάδας κατά το παρελθόν, ώστε να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα. Η σαφήνεια αυτής της θέσης του και η ικανότητά του να επιβάλει αυτή τη θέση, αποτέλεσαν τη βάση για την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και μάλιστα σε διαστάσεις που πριν από λίγα χρόνια ουδείς θεωρούσε δυνατό (να επιτευχθεί)». Σύμφωνα με τον κ. Γκένσερ, «ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε τι σημαίνει για μια χώρα, να βρίσκεται στην κορυφή μια προσωπικότητα, η οποία – σε μια κατάσταση σχεδόν χωρίς προοπτική – αντιλαμβάνεται τον σωστό δρόμο και τον ακολουθεί, ενάντια σε όλα τα εμπόδια».
Το ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Φιλελευθέρων αναφέρει για τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «αντιστάθηκε να δείξει με το δάχτυλό του τους άλλους», αλλά, αντιθέτως, «έθεσε το δάχτυλό του στις πληγές της λανθασμένης ελληνικής πολιτικής του παρελθόντος», γεγονός, που, όπως τονίζει, του εξασφάλισε «τον σεβασμό του λαού της χώρας του προς το πρόσωπό του, του λαού, ο οποίος ακολουθεί τώρα μαζί του τον πέτρινο δρόμο μιας νέας αρχής». Ο κ. Γκένσερ αναφέρεται ακόμη στο σεβασμό που κέρδισε ο κ. Σαμαράς και από τους Ευρωπαίους εταίρους του, «με το θάρρος και την πειθώ του». Εδώ, συνεχίζει, βρίσκεται και η βάση για την αξιοπιστία την οποία απολαμβάνει παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Λόγω των συχνά δραστικών μέτρων, με τα οποία η Ελλάδα ακολούθησε τον δρόμο της αλλαγής, οι φωνές της υπεροψίας και της ελιτιστικής αλαζονείας, τις οποίες μπορούσε να ακούσει κανείς ακόμη και σε εμάς στη Γερμανία, έγιναν πιο σιγανές ή σώπασαν τελείως».
Κλείνοντας το άρθρο του, ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, σημειώνει ότι ο κ. Σαμαράς γνωρίζει τι σημαίνουν οι ήττες, αλλά και ότι οι ήττες δίνουν την ευκαιρία για νέα αρχή. «Θα γνωρίζει δε, ότι η ανάκαμψη της χώρας θα περιλαμβάνει ακόμη βαριές δοκιμασίες για τους πολίτες της κοιτίδας της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα για την προσωπικότητα που βρίσκεται στην κορυφή της κυβέρνησης. Όποιος τον έχει γνωρίσει, είναι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει» υπογραμμίζει.
Πηγή: protothema.gr