Αποπνικτική έχει καταστεί η ατμόσφαιρα στην Αττική, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ βεβαρημένη είναι η κατάσταση και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, όπως την Ξάνθη. Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα ανησυχητικά ποσοστά αιθαλομίχλης στην ατμόσφαιρα που έχουν προκληθεί από τη μαζική καύση ξύλων. Η αναζήτηση των πολιτών σε εναλλακτικούς τρόπους να ζεσταθούν, λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης οδήγησε τους πολίτες στη μαζική καύση ξύλων σε ξυλόσομπες και τζάκια ή χρήση άλλων μορφών, όπως είναι τα συσσωματώματα ή πέλετ.
Αποτέλεσμα της μεγάλης στροφής στον παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης είναι τα ποσοστά αιθανόλης στην ατμόσφαιρα, κυρίως μεγάλων αστικών κέντρων, να έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ωστόσο, μπορεί η μυρωδιά του ξύλου που καίγεται να ξυπνά μνήμες από τις παιδικές μας εποχές, όμως η καύση του κρύβει αρωματικούς υδρογονάνθρακες, που είναι άκρως επικίνδυνοι για την υγεία. Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση στην Αθήνα και άλλες πόλεις έχει ξεφύγει και δε θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως έχουν μετατραπεί σε θαλάμους αερίων από την αιθαλομίχλη. Οι ειδικοί εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους και προειδοποιούν πως η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει αφόρητη εάν συνδυαστεί με πολύ χαμηλή θερμοκρασία, άπνοια και βραδινή ξαστεριά, που δημιουργεί το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής και εμποδίζει τους ρύπους να φύγουν και να διαλυθούν.
Το πρόβλημα, τέλος, οξύνεται και από το γεγονός ότι οι πολίτες στράφηκαν σε άλλα μέσα θέρμανσης χωρίς καμία ενημέρωση ή κάποιο σχέδιο από το κράτος. Έτσι, ενώ το περιβάλλον σε αστικά κέντρα ως επί το πλείστον, δεν αντέχει τη μαζική επιβάρυνση από ρύπους, επιβαρύνεται, δίχως να έχει επέμβει κανείς.