Συστάσεις στους πολίτες να επιδείξουν προσοχή στην ποιότητα των ξύλων που καίνε στα τζάκια και να περιορίσουν τη χρήση βιομάζας, εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή την κλιμάκωση του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr, οι περιβαλλοντολόγοι και μετωρολόγοι κάνουν λόγο για πόσοστά ρύπανσης από την αιθαλομίχλη κατά πολύ μεγαλύτερα από τα διεθνώς επιτρεπτά επίπεδα.
Το πανάκριβο πετρέλαιο, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και η πτωχοποίηση του πληθυσμού έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των Ελλήνων στα τζάκια, τα πέλετ και τις ξυλόσομπες, γεγονός που επιβαρύνει το περιβάλλον.
Στο υπ. Περιβάλλοντος, μάλιστα, μελετούν το ενδεχόμενο ενός “φόρου περιβάλλοντος”, με στόχο να αποτρέψουν την τπερχρήση των τζακιών, αν και στο υπ. Οικονομικών έχουν κατά νου πως έτσι ίσως αναγκάσουν τον κόσμο να επιστρέψει στο πετρέλαιο.
Ο γνωστός μετεωρολόγος Γ. Αρναούτογλου έκανε λόγο, μάλιστα, για ποσοστά ρύπανσης πολλές φορές πάνω από το όριο, ενώ άλλοι επιστήμονες θυμίζουν τι συνέβη στο Λονδίνο το 1952, όταν 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της αιθαλομίχλης.
«Κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε, κυρίως στην Αθήνα και σε δύο χρονικές περιόδους, ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων» αναφέρει η ανακοίνωση.
Το φαινόμενο αυτό ευνοήθηκε, αφενός μεν από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, όπως ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασιακή αναστροφή, και αφετέρου από την έντονη χρήση εστιών καύσης που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη βιομάζα.
Η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.
Το υπουργείο δηλώνει ότι παρακολουθεί, μέσω του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συνεχή βάση, και ότι βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται τις αμέσως επόμενες ημέρες ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, με τη συμμετοχή της Υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, καθώς και εμπλεκόμενων φορέων και αρμοδίων επιστημόνων, προκειμένου να εξεταστεί σε όλες τις σύνθετες πτυχές του το πρόβλημα, το οποίο οφείλεται κατ’ εξοχήν στη ριζική αλλαγή του μέχρι τώρα προτύπου θέρμανσης με πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ενεργοποιήσει την απορρόφηση λιμναζόντων κονδυλίων, ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του τηλεμετρικού συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το οποίο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη «διάγνωση» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιπλέον σταθμούς και καινούργια όργανα, καθώς και στην αξιοπιστία των μετρήσεων που θα διεξάγονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, για την πιο ουσιαστική ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας και του κοινού.