Mε τις απόψεις των συνταγματολόγων και νομικών να διϊστανται σχετικά με το εάν έχει επέλθει παραγραφή στα ποινικά αδικήματα που αφορούν τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου στην “εξαφάνιση” της λίστας Λαγκάρντ, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης προχωρούν από αύριο στην υποβολή πρότασης για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος του πρώην πανίσχυρου υπουργού.Το μιντιακό σύστημα που μέχρι πριν από 1,5 χρόνο υποκλινόταν μπροστά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον έχει προγράψει κι αυτό φαίνεται να “βολεύει” όσους επιδιώκουν η σκανδαλώδης υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ να εξαντληθεί στον πρώην “τσάρο” της οικονομίας και στο γεγονός ότι έσβησε τα ονόματα συγγενικών του προσώπων. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται δικαιωμένος και υποστηρίζει ότι ο ίδιος έσπευσε να παραδώσει τη λίστα όταν αντιλήφθηκε την απραξία (μετά δόλου, όπως του αποδίδεται από το ΠΑΣΟΚ) του κ. Παπακωνσταντίνου, ο δε πρωθυπουργός παρατηρεί ανακουφισμένος τις εξελίξεις αφού και οι εντυπώσεις περί κάθαρσης καλλιεργούνται και δεν διακινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατεβάσει δική του πρόταση για προανακριτική που θα αφορά και τους κ.κ Βενιζέλο και Παπανδρέου, αν και δεν θα βρει εύκολα μιντιακούς υποστηρικτές και θα περιοριστεί σε ad hoc συμμαχίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Εκείνο, ωστόσο, που είναι κρίσιμο είναι αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης:- θα μιλήσει, για παράδειγμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου. Θα εμπλέξει, δηλαδή, τον πρώην πρωθυπουργό ή άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, θα εμπλέξει τον διάδοχό του στο υπ. Οικονομικών;- Θα μιλήσει ο, ίσως σημαντικότερος κρίκος της αλυσίδας, ο εισαγγελέα ςκαι πρώηνς επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. ΓΙάννης Διώτης; Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ τον κατηγορεί εμμέσως αλλά σαφώς για τους χειρισμούς του, επιχειρώντας “να κάψει” τις αποκαλύψεις που πολλοί πιστεύουν ότι θα κάνει όταν κληθεί να καταθέσει.Και, εν κατακλείδι, εάν και εφόσον, η υπόθεση φτάσει στο Ανώατο Δικαστικό Συμβούλιο αυτό θα συναινέσει για τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου ή θα υπερισχύσει η άποψη περί παραγραφής της υπόθεσης;
ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Για χοντροκομμένη σκευωρία και στοχοποίησή του κάνει λόγο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος παρά τις αποκαλύψεις επιμένει ότι δεν αφαίρεσε ονόματα συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρώην υπουργός με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Έθνος» δηλώνει ότι δεν θα ήταν τόσο «ανόητος» ώστε να σβήσει κάποιον όταν ήξερε ότι υπάρχει η πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να διασταυρωθεί με τη λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα.
«Δεν αφαίρεσα ονόματα συγγενικών μου προσώπων, ούτε κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη. Μα πως θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Προφανώς πρόκειται για χοντροκομμένη σκευωρία που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής. Και είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ονοματεπώνυμο».
Την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωση που εξέδωσε από την Ολλανδία όπου βρίσκεται για διακοπές, ο πρώην Υπουργός κατήγγειλε ότι «τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία φωτογραφίζονται άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί αλλοίωσης».
Την Δευτέρα η κυβέρνηση θα προτείνει προανακριτική για τον Παπακωνσταντίνου
Πάντως μετά τις αποκαλύψεις που έχουν την πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά αναμένεται την Δευτέρα να καταθέσουν από κοινού πρόταση τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς , χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με το ενδεχόμενο της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για το ζήτημα της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ, δεδομένης της διακομματικής συμφωνίας που υπάρχει.
Παράλληλα εξετάζονται τρόποι ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής τυχόν αδικημάτων καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα, τυχόν ποινικά αδικήματα παραγράφονται στο τέλος της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει αμέσως μετά το αδίκημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις εγκύρων νομικών, δεν τίθεται θέμα παραγραφής λόγω της «Βουλής της μίας ημέρας» που μεσολάβησε των αμέσως προηγούμενων εκλογών και πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει και να διαλευκανθεί η υπόθεση πάση θυσία.