Την τροχιά του Λουκά Παπαδήμου ακολουθεί, απ΄ ότι φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, και ο Μάριο Μόντι στην Ιταλία. Ο πρώην επίτροπος και μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs δεν τυγχάνει, πλέον, της αποδοχής των ιταλών ψηφοφόρων, αφού η εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας αφαίρεσε το “λούστρο” του καλού διαπραγματευτή και ισότιμου συνομιλητή με την Ανγκελα Μέρκελ.
Το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία εισέρχεται σε νέα φάση. Οι κεντροαριστεροί του Μπερσάνι δείχνουν ότι μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές, θα χρειαστούν, όμως, εταίρους. Ο Μπερλουσκόνι, που εμφανίζεται δεύτερος στις ίδιες μετρήσεις, δύσκολα θα γινόταν αποδεκτός, ιδιαίτερα αφού αφήνει να εννοηθεί πως σκοπεύει να οδηγήσει την Ιταλία εκτός ευρωζώνης εάν δεν αλλάξει η γερμανική δημοσιονομική πολιτική.
Ο Πέπε Γκρίλο, αυτός που στην Ελλάδα αποκλήθηκε και “Ιταλός Λαζόπουλος” κάνει την έκπληξη και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς.
Θα συνεργαστεί ο Μπερσάνι με τον Μόντι; Θα σηκώσει ακόμα περισσότερο τους αντιευρωπαϊκούς τόνους ο Μπερλουσκόνι;
Η συμμαχία των κεντρώων κομμάτων, της οποίας ηγείται ο Μάριο Μόντι, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, ο Μόντι φαίνεται ότι δεν βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ψηφοφόρων, βάσει της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Tecne για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Sky Italia.
Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται κατά πολύ με 35,3% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι “Λαός της Ελευθερίας” έρχεται στη δεύτερη θέση με 19,5% ακολουθούμενο από το “Κίνημα Πέντε Αστέρια” του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο που μάχεται κατά της διαφθοράς και υπέρ των περιβαλλοντικών θεμάτων.
Τα κόμματα που στηρίζουν τον Μόντι συγκέντρωσαν μόλις το 12% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Πολιτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι ο Μόντι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα, σε περίπτωση που αποτύχει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και στα δύο σώματα της Βουλής και να γίνει υπουργός Οικονομικών σε έναν τέτοιο συνασπισμό. Στη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου μετά την ανακοίνωση από τον πρώην καθηγητή Οικονομικών Μόντι της πρόθεσής του να ηγηθεί ενός κεντρώου συνασπισμού, απάντησαν 600 ερωτηθέντες και το περιθώριο σφάλματος ήταν 4%.
Ένα είναι βέβαιο: η Ιταλία θα καθορίσει σημαντικά τις γενικότερες ευρωπαϊκές εξελίξεις. Είναι μία υπερχεωμένη αλλά ισχυρή χώρα και οιαδήποτε απειλή για έξοδο από το ευρώ θα γκρέμιζε εν ριπή οφθαλμού το ευρωπαϊκό νομισματικό οικοδόμημα.