Η κυβέρνηση του Μάλι έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εξαπέλυσε, με τη βοήθεια της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών, αντεπίθεση στο κεντρικό Μάλι για να απωθήσει την προέλαση των ισλαμιστών στο νότο της χώρας, ενώ το Παρίσι ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επισπεύσει την αποστολή διεθνούς δύναμης στη χώρα αυτή.
Η προέλαση των ισλαμιστών, οι οποίοι ελέγχουν εδώ και εννέα μήνες το βορρά, “σταμάτησε”, δήλωσε στρατιωτική πηγή του Μάλι, σύμφωνα με την οποία η αντεπίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων με την υποστήριξη διεθνούς δύναμης θα συνεχιστεί.
Ο στρατός του Μάλι ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας ότι ελέγχει την πόλη Κόνα, που είχε περάσει την προηγουμένη στα χέρια των ισλαμιστών. Η αντεπίθεση άρχισε από το Σεβαρέ, μια περιοχή 70 χλμ. νότια της Κόνα, που διαθέτει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή και απ΄όπου –σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες– στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν την Πέμπτη για να αποβιβάσουν ξένους στρατιώτες μεταξύ τους και λευκούς και να μεταφέρουν οπλισμό. “Μας επιβάλουν τον πόλεμο. Το Μάλι θα δώσει μια δριμύτατη και μαζική απάντηση στους εχθρούς του”, δήλωσε χθες βράδυ στο μήνυμά του προς το έθνος ο μεταβατικός πρόεδρος Ντιονκούντα Τραορέ.
“Η κατάσταση στο μέτωπο είναι σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο. Με γενναιότητα οι ένοπλες δυνάμεις μας, οι γιοί της χώρας αυτής αντιμετωπίζουν την κατάσταση”, πρόσθεσε ο Τραορέ “σημαίνοντας συναγερμό για γενική κινητοποίηση στο πλευρό του μεγάλου στρατού του Μάλι”.
Ο στρατός του Μαλί επιτίθεται στους “τελευταίους θύλακες αντίστασης” των ισλαμιστών στην Κόνα, αφού πραγματοποίησε μια επιτυχημένη αντεπίθεση με την βοήθεια των Γάλλων συμμάχων του κατά των ισλαμιστών στην πόλη αυτή, στο κεντρικό Μαλί, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή.
“Οι στρατιωτικοί του Μαλί επιτίθενται στους τελευταίους θύλακες αντίστασης των ισλαμιστών στην Κόνα”, σημείωσε η στρατιωτική πηγή. Ο στρατός του Μαλί αντεπιτέθηκε χθες με την υποστήριξη Γάλλων στρατιωτών για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 700 χιλιομέτρων από την Μπαμακό.
Η Κόνα είχε καταληφθεί την Πέμπτη από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες το βόρειο τμήμα του Μαλί και θέλουν να προελάσουν προς τον νότο, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της χώρας.
Η στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας κατά των ισλαμιστών μαχητών που ελέγχουν το βόρειο Μαλί θα θέσει τους Γάλλους πολίτες σε κίνδυνο, δήλωσε εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ Ντιν. “Θα υπάρξουν συνέπειες, όχι μόνον για τους Γάλλους ομήρους, αλλά και για όλους τους Γάλλους πολίτες, οπουδήποτε βρίσκονται αυτοί στον μουσουλμανικό κόσμο”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Σάντα Ουλντ Μπουμάμα. “Θα συνεχίσουμε την αντίσταση και την αυτοάμυνά μας. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε πολεμώντας”, πρόσθεσε.
Παράλληλα αξιωματούχος του στρατού του Μαλί δήλωσε ότι περίπου 100 ισλαμιστές σκοτώθηκαν στις βίαιες συγκρούσεις με τον στρατό της χώρας, ο οποίος υποστηρίζεται από τις γαλλικές δυνάμεις, και ο οποίος πήρε ξανά τον έλεγχο της πόλης Κόνα, στο κεντρικό Μαλί. “Προκαλέσαμε δεκάδες θανάτους, ακόμη και εκατό θανάτους μεταξύ των ισλαμιστών στην Κόνα. Τώρα ελέγχουμε την πόλη. Απολύτως”, δήλωσε ο υπολοχαγός Ουσμάν Φανέ από το αρχηγείο στο πεδίο των μαχών.
Σύμφωνα επίσης με τοπική πηγή της ασφάλειας στην Κόνα, οι ισλαμιστές σκοτώθηκαν “από τις γαλλικές αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις του στρατού του Μαλί” χθες και η πόλη είναι σήμερα “υπό τον έλεγχο του στρατού του Μαλί και της Γαλλίας”.
Οι γαλλικές δυνάμεις πραγματοποίησαν για δεύτερη ημέρα αεροπορικές επιδρομές κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Μαλί και απέστειλαν στρατεύματα για να προστατεύσουν την πρωτεύουσα της χώρας Μπαμακό, σε μια επιχείρηση που αφορά μερικές εκατοντάδες στρατιώτες, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Επίσης ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Εντουάρ Γκιγιό δήλωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία δεν σχεδιάζει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις της στις βόρειες περιοχές του Μαλί, τις οποίες ελέγχουν οι ισλαμιστές. Επιπλέον στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν σταλεί στην Αφρική, πρόσθεσε ο Γκιγιό σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους. “Βρισκόμαστε σε μια φάση ανάπτυξης (…) Όπως γνωρίζετε έχουμε αεροσκάφη στην Αφρική και προσθέσαμε κι άλλα”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων προς το βορρά του Μαλί. “Όσο πιο γρήγορα φτάσει στην περιοχή η αφρικανική αποστολή, τόσο το λιγότερο θα χρειαστεί να βοηθάμε τον στρατό του Μαλί”, κατέληξε.
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι ένας Γάλλος στρατιώτης τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής ελικοπτέρων που πραγματοποίησαν οι γαλλικές δυνάμεις εναντίον μιας ομάδας τρομοκρατών, η οποία κατευθυνόταν προς δύο πόλεις του νοτίου τμήματος του Μαλί.
Η επιδρομή αυτή έγινε “γύρω στις 16:00 τοπική ώρα” (17:00 ώρα Ελλάδος) και “σε υποστήριξη του στρατού του Μαλί, επέτρεψε την καταστροφή πολλών μονάδων των τρομοκρατών και να σταματήσει η προέλασή τους”, σημείωσε ο Λε Ντριάν. “Κατά την έντονη αυτή μάχη, ένας από τους πιλότους μας (…) τραυματίστηκε θανάσιμα”, πρόσθεσε.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι γαλλικές μονάδες έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, από χθες το βράδυ για να “εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας”. “Δόθηκε εντολή για την ανάπτυξη των πρώτων γαλλικών μονάδων στην Μπαμακό ήδη από χθες το βράδυ για να συμβάλουν στην προστασία της Μπαμακό και να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών μας. Τώρα γίνεται η ενίσχυσή τους και η δύναμη θα έχει σύντομα πολλούς λόχους. Πρόκειται επομένως για μερικές εκατοντάδες Γάλλους στρατιώτες που θα μετάσχουν”, σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των γαλλικών δυνάμεων, η παρουσία των οποίων στο έδαφος του Μάλι είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από στρατιωτικές πηγές στο Μάλι. “Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων προερχόμενων από το βορρά, των οποίων την ωμότητα και το φανατισμό γνωρίζει όλος ο κόσμος”, τόνισε εξηγώντας ότι το Παρίσι απάντησε στο αίτημα για βοήθεια του προέδρου του Μάλι, στο οποίο ανταποκρίθηκαν και δυτικοαφρικανικές χώρες”.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η γαλλική δέσμευση έλαβε τη μορφή μιας “αεροπορικής επέμβασης”, απαντώντας σε ερώτηση για το αν σημειώθηκαν “αεροπορικές επιδρομές”.
Ωστόσο, ο μεταβατικός πρόεδρος του Μαλί Ντιονκουντά Τραορέ ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί και έκανε μαζί του έναν ακριβή απολογισμό των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Ο Τραορέ τηλεφώνησε το πρωί του Σαββάτου στον πρόεδρο Ολάντ για να τον ευχαριστήσει και οι δύο ηγέτες έκαναν έναν ακριβή απολογισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Μαλί, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του Μαλί ανέβαλε την επίσκεψή του στο Παρίσι, η οποία προβλεπόταν αρχικά για την Τετάρτη.