Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με την πορεία των ποσοστών ανεργίας, καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες για τον μήνα Νοέμβριο είναι μόνο η “κορυφή του παγόβουνου”. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται εγκλωβισμένος στη “συνταγή των μνημονίων” που επιδεινώνει την ύφεση και την ανεργία και οι σύμβουλοί του του λένε πως, ακόμα κι αν έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και ίχνη ανάπτυξης, η ανεργία θα παραμείνει πολύ υψηλά τα επόμενα χρόνια…
Ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης έχει προβλέψει ότι, φέτος, η ανεργία θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 30% (γεγονός που σημαίνει πως κάποιους μήνες θα φτάσει το 34%!) και πως τα επόμενα χρόνια θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο της “άνεργης ανάπτυξης”, ήτοι μπορεί να γίνονται επενδύσεις αλλά η ανεργία θα παραμένει πολύ υψηλά. Οι προβλέψεις για το 2014, για παράδειγμα, δείχνουν ανεργία, μεσοσταθμικά, στο 31,5% (!), ενώ χθες έγινε γνωστό ότι 3,9 εκατ. πολίτες βρίσκονται πλέον κάτω από το επίπεδο φτώχειας.
Στα 1.350.181 άτομα έφτασαν οι άνεργοι το Νοέμβριο του 2012, και ήταν κατά 323.808 περισσότεροι σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει στο 27%, καταγράφοντας νέα άνοδο, τόσο σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 (20,8%), όσο και σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2012 (26,6%).
Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες (31,1%) αναζητά αλλά δε βρίσκει εργασία, ενώ η ανεργία των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών ξεπέρασε πλέον και το 60%, καθώς το Νοέμβριο του 2012 ανήλθε στο 61,7%.
Το τελευταίο είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, σεβαθμό που οι επιστήμονες μιλούν για “χαμένη γενιά”, κάτι που αφυδατώνει τη χώρα από εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό και παραδίδει την όποια ανάπτυξη σε ξένες εταιρείες.
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η μεγαλύτερη ανεργία καταγράφεται στην Αττική με 29%, (από 21,7% που ήταν το Νοέμβριο του 2011).
¨Ολα τα παραπάνω οδηγούν κυβερνητικούς κύκλους στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να μην λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης, είτε οργανωμένα, είτε από “ατύχημα”.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα μέτρα των κατασχέσεων μισθών ή ακινήτων είναι λανθασμένα και προσπαθούν “να μαζέψουν” σχετικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
“Μία κατάσχεση μπορεί να αποτελέσει φυτίλι για κοινωνικό Κούγκι”, μας έλεγε μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου.
“ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ” ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ
Φόβους για “κοινωνική έκρηξη στην Ευρώπη” με φόντο τις διαμαρτυρίες στην Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει σφοδρή οικονομική κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Bild. “Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία δείχνουν ότι απειλείται κοινωνική έκρηξη εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων στη Ευρώπη”, τόνισε ο κ. Σουλτς. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τάχθηκε υπέρ της γρήγορης “εφαρμογής νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για να δημιουργηθούν επιτέλους θέσεις εργασίας για τη γενιά αυτήν”.
Ο κ. Σουλτς υπογραμμίζει ότι η κατάσταση στην Ισπανία δε συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα: “η χώρα έχει στέρεες βιομηχανικές βάσεις και μια καλά οργανωμένη δημόσια διοίκηση”, πρόσθεσε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης.