Δεν κρύβει την ικανοποίησή του το Μέγαρο Μαξίμου από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρόεδρου της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ στην χώρα μας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσφερε την στήριξή του όχι μόνο στον πολιτικό και οικονομικό τομέα αλλά και στο γεωστρατηγικό πεδίο καθώς ταυτίστηκε με την ελληνική θέση για την ανακήρυξη της ΑΟΖ…
και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου ενώ παρασκηνιακά συνδέει την προοπτική αυτή με την ενοικίαση δύο γαλλικών φρεγατών, οι οποίες θα συνδράμουν, όπως ελέχθη, στις έρευνες.
Ο κ. Ολάντ δήλωσε ευθαρσώς ότι πραγματοποίησε την επίσκεψη για να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και να δείξει την εμπιστοσύνη του κατά τρόπο που να συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων. Ενημερωμένος για τα προβλήματα της χώρας την μεγάλη ύφεση και την τεράστια ανεργία τάχθηκε υπέρ της επίσπευσης στην αξιοποίηση των ευρωπαικών κονδυλίων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Για την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Ολάντ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης που θα της χρειαστεί τους επόμενους μήνες στις δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ειδικά εάν υπάρξει υστέρηση στο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα έχει σύμμαχο τον κ. Ολάντ προκειμένου να αποφύγει σε κάθε περίπτωση την λήψη νέων μέτρων. Άλλωστε ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι δεν περιμένει περισσότερα από τον ελληνικό λαό. Ο κ. Σαμαράς έθεσε στον Γάλλο Πρόεδρο και το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους όταν θα είναι ώριμες οι συνθήκες ενώ συζήτησε μαζί του και το θέμα του ευρωπαικού ομολόγου.
Σημαντική θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση και την πρόθεση των γαλλικών επιχειρήσεων να ενεργοποιηθούν στην χώρα μας και να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς για τις αποκρατικοποιήσεις συμβάλλοντας στα έσοδα και προσφέροντας ρευστότητα στην οικονομία.
Ιδιαίτερη σημασία όμως έχει το ενδιαφέρον που έδειξε ο πρόεδρος της Γαλλίας για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ενδεχομένως υπάρχουν στον ελληνικό υποθαλάσιο χώρο και την δυνάμει αξιοποίησή τους παρά την αντίδραση της Τουρκίας. Προσφέρθηκε μάλιστα να κάνει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Δήλωσε ο κ. Ολάντ: «Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει».
Ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων έχει εκδηλώσει η γαλλικών συμφερόντων TOTAL. Η στήριξη της Ελλάδας συνδέεται και με τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο υπουργός Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος έχει κάνει την προεργασία με τον Γάλλο ομόλογό του και έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για την την ενοικίαση -με την μέθοδο leasing- δύο φρεγατών και τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που συνολικά θα αυξήσουν σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ειδικά αν η ελληνική κυβέρνηση βρει τους πόρους για να κινήσει και υπόλοιπα ναυτικά και αεροπορικά μέσα που διαθέτει. Πάντως στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρασκήνιο οι φρεγάτες και τα αεροσκάφη έχουν συνδυαστεί με την απαραίτητη στρατιωτική πλαισίωση των ερευνών για την ύπαρξη κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
Οι φρεγάτες τύπου Fremm είναι πολλαπλών αποστολών, εξοπλισμένες για ανθυποβρυχιακό πολεμο και αντιαεροπορική άμυνα με πυράβλους exocet και skalp. Αν και ο ανοικτός τρόπος που μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος για την προοπτική συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο προκάλεσε εντύπωση κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «καλό ήταν που εστάλει ένα μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου».
Πάντως τα εξοπλιστικά και γενικότερα η στρατιωτική συνεργασία θα συζητηθούν και στην επίσκεψη που θα κάνει ο Γάλλος υπουργός Αμύνης στην χώρα μας στις 28 Φεβρουαρίου. Άλλωστε με τον κ. Παναγιωτόπουλο ο Γάλλος υπουργός είχε συναντηθεί πρόσφατα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και στο Αμπού Ντάμπι την περασμένη εβδομάδα.
Πηγή: protothema.gr