Περισσότερα από 35 χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και 4.500 “λουκέτα” σε επιχειρήσεις κόστισε…
μέχρι στιγμής και σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα», η οικονομική κρίση στον κλάδο της εστίασης. Η αλματώδης αύξηση των τιμών λιανικής, εξαιτίας της αύξησης την τελευταία τριετία, στο ΦΠΑ από το 9% στο 23% και φυσικά τα άκρως περιορισμένα εισοδήματα των Ελλήνων καταναλωτών που καθιστούν “αποαγορευμένη απόλαυση” το φαγητό εκτός σπιτιού, οδήγησαν στη κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στο… “κλείσιμο”. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης και το 2013 αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική πορεία της εν’λόγω αγοράς ενώ προβλέπεται ότι αν δεν υπάρξει σύντομα παρέμβαση της κυβέρνησης με τη φημολογούμενη μείωση του ΦΠΑ, τα “λουκέτα” θα υπερβούν τις 6000, και θα χαθούν πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα όπως ομολογούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, η αύξηση του ΦΠΑ, δεν ήταν παρά η “χαριστική βολή” για ένα τομέα που είχε ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης.
Εκτιμήσεις μάλιστα κάνουν λόγο για κατακόρυφη πτώση του τζίρου που κυμαίνεται από 50% έως και 70% ανάλογα με την περιοχή, ενώ μείωση κατά 30%-40% παρουσιάζουν και τα delivery. Ερευνα της ΓΣΕΒΕΕ την άνοιξη του 2012 έδειξε ότι οι Ελληνες έχουν μειώσει τις δαπάνες για εξόδους σε εστιατόρια και καφέ κατά 88% μέσο όρο. Ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, που ο περισσότεροι τα έχουν συνδυάσει με έξοδο για φαγητό, η κίνηση εμφανίζεται πεσμένη κατά 50%.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης, αλλά και της παρατεταμένης ύφεσης στον κλάδο, ότι μόνο το 2011, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης της εταιρείας Hellastat, η πτώση των πωλήσεων στο σύνολο του κλάδου ξεπέρασε το 20%, με τις αλυσίδες πίτσας να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 30%, και να ακολουθούν τα σουβλατζίδικα με 28%, τα φαστ φουντ 26%, οι αλυσίδες σάντουιτς και σνακ 24%, οι αλυσίδες πώλησης καφέ 24% και οι αλυσίδες επώνυμων εστιατόριων που εμφανίζουν πτώση των πωλήσεών τους κατά 23%. Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου το 2011 υπολογίζονται σε 407,83 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 11,5%. Ωστόσο η μέση μείωση στις επιχειρήσεις που είδαν τις πωλήσεις τους να συρρικνώνονται έφτασε στο 14,7% ενώ μόνο η μία στις 10 επιχειρήσεις (8%) είχε αύξηση του τζίρου τους.
Ιδια είναι η εικόνα και στις μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπου η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων φτάνει το 40% ενώ τα λουκέτα έχουν ξεπεράσει τις 30.000. Οπως σημειώνουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, υπό τις παρούσες συνθήκες το 2013 θα αναστείλουν τη λειτουργία τους περίπου 15.000 επιχειρήσεις, μέγεθος, όπως λέει, υπερδιπλάσιο από το περυσινό, καθώς το 2012 στην Αττική έκλεισαν περίπου 6.000 επιχειρήσεις. Μάλιστα ο μέσος όρος των οφειλών των επαγγελματιών εστίασης προς το Δημόσιο από ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές εκτιμάται στις 30.000 ευρώ.
Πάντως, με αυτές τις αρνητικές συνθήκες στην αγορά να μην δείχνουν σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα και με την έρευνα της Hellastat, οι εταιρείες προσπαθούν να ανακόψουν τη μείωση των πωλήσεών τους και για τον λόγο αυτόν έχουν αναπτύξει έντονο ανταγωνισμό εφαρμόζοντας πολιτικές όπως: «happy hours» (χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα με χαμηλότερες τιμές), χαμηλότερες χρεώσεις για ονλάιν παραγγελίες, προσφορές σε είδος (π.χ. δωρεάν αναψυκτικό για κάθε πίτσα ή δωρεάν καφές με κάθε τυρόπιτα) κ.ά.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ