Στη Ρωσία μελετούν την ιδέα για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ηλιακού Σταθμού Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα μετέδιδε ενέργεια από το Διάστημα στη Γη. Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναληφθεί από Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος Ροσκόσμος. Εξάλλου, η ιδέα για την κατασκευή τέτοιου Σταθμού δεν είναι νέα. Είχε υποβληθεί στις ΗΠΑ από τον Πιτ Γκλέιζερ ακόμα το 1968. Η ουσία της συνίσταται στην μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη από ένα γιγάντιο ηλιακό πάνελ, επιφάνειας μερικών τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το πάνελ χρειάζεται να τοποθετηθεί σε γεωστατική τροχιά. Από εκεί η ηλεκτρική ενέργεια, μετατρεπόμενη σε μικροκύματα θα στέλνεται στη Γη σε ειδική κεραία λήψης, όπου τα μικροκύματα θα μετατρέπονται και πάλι σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η Ροσκόσμος αντί των μικροκυμάτων προτείνει τη χρήση των ακτίνων λέιζερ. Η εστίαση της ραδιαακτίνας δεν είναι καλή και για την κεραία λήψης θα έπρεπε να παραχωρηθεί περιοχή έκτασης μερικών τετραγωγικών χιλιομέτρων, ενώ σε περίπτωση της ακτίνας λέιζερ η έκταση μειώνεται δεκαπλάσια.
Διαθέτουν σχέδια κατασκευής Ηλεκτρικών Σταθμών στο Διάστημα ως το 2030-2040 οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ευρώπη και η Κίνα. Το γεγονός ότι σχεδιάζει να προσχωρήσει σ΄αυτές τις χώρες και η Ρωσία είναι πολύ νομοτελειακό,- θεωρεί ο Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ, ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής.
– Η Ρωσία επίσης χρειάζεται να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα. Σε περίπτωση, που η ενέργεια από το Διάστημα θα αποδειχθεί φθηνή, η ιδέα αυτή θα είναι πολύ επικερδής, επειδή η Γη από καιρό αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη ενέργειας. Πρέπει να σκεφτούμε για το μέλλον.
Το σχέδιο αυτό εκμεταλλεύεται τον μύθο ότι σύντομα θα τελειώσει η ενέργεια στη Γη. Αυτό είναι σωστό μόνο τότε όταν θεωρούμε ότι πηγές της ενέργειας είναι αποκλειστικά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Εξάλλου, θα αξιοποιηθούν οπωσδήποτε και άλλα επίγεια είδη ενέργειας, όπως είναι π.χ. η θερμοπυρηνική σύνθεση. Με την εμφάνισή της, μάλλον δεν θα μας χρειαστεί να κατασκευάσουμε Ηλεκτρικό Σταθμό στο Διάστημα,- παρατήρησε ο εμπειρογνώμονας Αντρέι Ιόνιν.
– Η τοποθέτηση του Σταθμού σε τροχιά και μετά η εκμετάλλευση του θα στοιχίσουν πολύ ακριβά. Εκτός απ’ αυτό χρειάζεται να σκεφτούμε και για τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιες εργασίες στην οικολογία της Γης. Αν η ακτίνα λέιζερ θα παρεκλίνει, τι θα συμβεί στη Γη; Δεν θα καίει άραγε τρύπες του όζοντος; Οι συνέπειες θα κοστίσουν εκατό φορές περισσότερο από το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ απαιτούνται ακριβείς υπολογισμοί των οικολόγων και των οικονομολόγων.
Τέτοια σχέδια, αν υλοποιηθούν δεν θα υλοποιηθούν σύντομα. Παρόλα αυτά, πρέπει να διεξάγονται έρευνες και εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση,- θεωρούν οι ειδικοί. Κατά τη διάρκεια των ερευνών μπορεί να εμφανιστούν πολλές ενδιαφέρουσες τεχνικές λύσεις, π.χ. η κατασκευή αποδοτικών λέιζερ είτε ηλιακών μπαταριών.