Το 2009 μια μικρή τίγρη της Βεγγάλης που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη από τη μητέρα της διασώθηκε από Ινδούς δασοφύλακες.
Η μικρή τίγρης που έλαβε το όνομαΜπανγκαράμ βρέθηκε τα επόμενα χρόνια στο καταφύγιο άγριας ζωής Μπορ στην κεντρική Ινδία με στόχο κάποια στιγμή να απελευθερωθεί στη φύση.
Ωστόσο, όπως φάνηκε η αρσενική τίγρης είχε αποκοπεί εντελώς από τη φύση της.
Πρόσφατα, εργαζόμενοι στο καταφύγιο απελευθέρωσαν μια κατσίκα στο χώρο του Μπανγκαράμ, που έχει πλέον ενηλικιωθεί με σκοπό να ενεργοποιήσουν το ένστικτο του θηρευτή.
Ωστόσο, αντί να κατασπαράξει την κατσίκα, η τίγρης έκανε ακριβώς το αντίθετο: άρχισε να παίζει μαζί της και στο τέλος έγιναν φίλοι.
Παρότι η ιστορία διακρίνεται από έναν ρομαντισμό, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους διότι το ένστικτο του κυνηγού στην τίγρη έχει εξουδετερωθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε η απελευθέρωσή της στη φύση, όπου οι άγριες τίγρεις εξαφανίζονται, να φαντάζει αδύνατη.
Από τη δεκαετία του 1970, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ιδρύσει καταφύγια άγριας ζωής και αποκατάστασης για τις τίγρεις της Βεγγάλης, οι οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της λαθροθηρίας και της απώλειας των βιοτόπων τους από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ωστόσο, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η απομάκρυνση των μικρών τίγρεων από τη μητέρα τους έχει ως συνέπεια να μην αποκτήσουν τις ικανότητες του κυνηγού που αυτή τους διδάσκει.
Επίσης, οι τίγρεις που απελευθερώνονται στη φύση μετά από παραμονή τους σε καταφύγια είναι πιθανότερα να αναζητήσουν τροφή σε ζώα κτηνοτροφίας και να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον άνθρωπο.
Τουλάχιστον, παρά τα παραπάνω προβλήματα, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των τίγρεων στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά 15% τα τελευταία χρόνια.
Παρόλα αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο η τίγρης απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση καθώς έχει απολέσει το96,8% του πληθυσμού της.
Πηγή : econews